Kültürümüzde eski hikayelerin önemi büyüktür. Hikayelerin, kuşaktan kuşağa bilgi aktarımı, kazanılan başarıları unutmama, yapılan hatalardan ders çıkarma, toplumsal değerleri koruma gibi birçok amacı vardır. Dede Korkut, Nasreddin Hoca, Deli Dumrul gibi herbirinin bir amacı ve bize öğretmek istedikleri vardır.
Hikayelerin kuşaktan kuşağa aktarılmasında geçmişten ders almak olduğunu belirtmiştik. Ders alma konusunda bazen eksik olduğumuzu, işimize geldiği gibi kullandığımız durumları görüyoruz.
Deli Dumrul hikayesini bilirsiniz. Deli Dumrul’un susuz derenin üstüne köprü yaptırıp geçenden 33 akçe, geçmeyenden zorla 40 akçe aldığı söylenmektedir.
Bugüne baktığımızda yap-işlet-devret kapsamındaki otoyollardan, geçenden de geçmeyenden alınıp, ihaleyi alan belirli müteahhitlere döviz garantili olarak milletçe vergilerimiz ile ödüyoruz. Şükür bugüne kadar aksatmadan ödedik. Mazallah aksarsa Türk değil Londra mahkemelerinde davası görülür. Deli Dumrul’a benzetme işini ben değil, birçok siyasi parti temsilcileri belirtiyor.
Tabi sadece köprü, otoyol ile değil, modern dünyaya da uyarlamışız. Cep telefonları, taşıtlar ve televizyonlara ek olarak bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatleri de TRT E-bandrol kapsamına alındı. Yani artık bilgisayar, tablet, akıllı kol saati alırken, vergiler haricinde TRT’ye de bir tutar vereceğiz. Tabii ki TRT’ye aktarılacak tutar fiyatın içinde ayrıca vermiyorsunuz. Hissettirmeden alıyorlar, yoksa her cihaz aldığımızda KDV’si, ÖTV’si, TRT payı derken ayrı ayrı ödemek için baya uğraşırdık, sağolsunlar bu dertten kurtarmışlar bizi.
TRT’ye aktarılacak bu tutar, sizin TRT’yi izleyip izlememeniz ya da ne kadar izlediğinizle ilgili değil. Muhtemelen izleme ihtimalimiz varsa alınıyor gibi anlıyorum. Bu mantıkla ise bilgisayar ve tableti anladık ama akıllı saat biraz fazla olmamış mı?
Daha önce de elektrik faturalarımızda böyle bir uygulama vardı. TRT’ye yüzde 2 oranında bir pay aktarılıyordu. TRT izlemek için elektrik kullanacaklar, o zaman TRT payı koyalım denilmiş olabilir. Geçtiğimiz yıllarda elektrik faturaları üzerindeki TRT payı kaldırıldı. Ancak bu sefer de, bandrol uygulamasına tabi olan cihaz çeşitleri arttırıldı. Her koşulda vatandaştan alınıyor.
Günümüzde hayatın her alanında kullanılan, bilgisayar, tablet gibi elektronik ürünlere TRT payının gelmesi, dövizdi, enflasyondu derken artan fiyatların katmerlenerek daha da fazla artmasına sebep oluyor. Özellikle eğitimde de sıkça kullanılan bu cihazların üzerinden TRT payı kaldırılmalı hatta vergileri de düşürülmelidir. TRT, diğer TV kanalları gibi reklam gelirleri üzerinden faaliyetlerini sürdürmelidir.
Vergilerin azaldığı, ürün fiyatlarının düştüğü, her öğrencinin kendine ait, tableti, bilgisayarı olduğu, velilerin bu cihazları alırken zorlanmadığı bir 2023 dileğiyle.