Seçim dönemi öncesinde müjdesi verilen EYT çıktı ve birçok kişi doğal olarak bu haktan yararlandı. Daha önce verilmiş bir hakkın, tekrar verilmesiydi tüm olay.

1 günle kaçıranlar, staj ve çıraklığı sayılmayanlar ise mağdurlar.

Hangi tarih alınırsa alınsın her zaman için 1 günle kaçıranlar olacaktır. O yüzden kademeli emeklilik sesleri yükseliyor.

Diğer mağdurlar ise, o dönemde stajda ya da çıraklık eğitiminde olanlar. EYT döneminde 1 gün primi yatmış olanlar emekli oldu, staj ve çıraklık yapanlar EYT’den yararlanıp emekli olamıyorlar.

Bir diğer mağdur ise, SGK’da oluşan yük nedeniyle bugünkü çalışanlar ve işsizler üzerinde.
Evet İşsizler. İşiniz yoksa sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz diye Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu çıkabiliyor. Asgari ücretin 3’te 1’inden daha az kişi başı gelir var ise hanede o zaman silinmiyor.
Örnek olarak Cuma istifa ettiniz ve Pazartesi yeni işinize başladınız. Ve hiç hastane ile işiniz olmadı. Hafta sonu için 2 günlük GSS borcunuz çıkar ve haberiniz olmaz, sonra faizi ile isterler.

Normalde çalışanların maaşlarından kesilen emeklilik primleri değerlendirilerek, emekli olduklarında geri ödenmelidir.

Ancak bizim ülkemizde durum biraz farklı, mevcut çalışanların ödedikleri primlerle, mevcut emeklilerin maaşları ödeniyor. Eskiden 7 çalışan 1 emeklinin maaşına öderken, şimdilerde ise 3 çalışan 1 emeklinin maaşını ödüyor tarzındaki hesap buradan çıkıyor. 2024 için bu oran ne derseniz 1.63 çalışan 1 emekliye bakıyor. 2009’dan beri en düşük oran. Nedeni ise EYT ile birçok çalışanın emekli tarafına geçmesi.

Tek sebep olmasa da SGK’nın yükü nedeniyle yeteri kadar emekli maaşı verilmiyor, verilmeyince de emekli maaşları gitgide düşüyor. Düşmesin diye de birçok insan 2025’e kalmadan emekli olmaya bakıyor.

Seçim döneminde EYT’nin ekmeğini yiyenler, seçim sonrası gerçeklerle karşılaşınca suçlu olarak muhalefeti gösterdi.
Herkesin haklı olduğu, 1 düğmenin yanlış iliklendiği için herkesin mağdur olduğu bir durum. Hem emekli hem de çalışan için daha müreffeh bir Türkiye dileğiyle...