Peygamber Efendimiz ve Türkler
Dr. Mesut Mezkit
Peygamber Efendimiz (sav)’in Türkler hakkında ifade buyurduğu sözler var mı? Birçoklarımız bu meseleyi merak ederiz. Hatta heyecanlanırız. Bu da çok tabiidir. Peygamber Efendimizin biz Türkler hakkındaki bir işareti bile cihana değer. Bu vesile ile Râsulullah Efendimizin Türkler hakkındaki bazı Hadis-i Şerifleri’ nin kayraklarını teferruatlıca ( ikinci kaynaklar da dahil) vererek kılcal damarlarımıza işlenen peygamber sevgisinin temeline inmek istiyorum.
1. “ Kostantiniyye (İstanbul) mutlaka feth olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır ve o asker ne güzel askerdir.” (Buhari,;et-Târîhu’l- Kebir, Cilt 1, Kısım 2, sayfa: 81, Ahmet bin Hanbel; Müsned IV/42, Kahire 1313, el-Hâkim; el-Müstedrek IV/42-422, Haydarabat 1335).
2. “Türk dilini öğreniniz, çünkü Türklerin çok uzun sürecekbr hâkimiyetleri vardır.” (Kaşgarlı Mahmut, Divan-ı Lügati’k-Türk, C.1,s:3-1333 İstanbul basımı).
3. “Benim Ümmetimi öyle bir kavim sürüp, kovalayacaktır ki, onların yüzleri yuvarlak ve enli, gözleri çekik ve küçük, çehreleri sanki üzeri derilerle kaplanmış kalkanlar gibidirler. Onlar üç defa Arabistan Yarımadası’na kadar ilerleyeceklerdir. İlk istilada onların önlerinden kaçanlar kurtulacaktır. İkinci istilada hücuma uğrayanlardan bazıları helak olacak ve bazıları da canlarını kurtaracaklardır. Üçüncü istilada ise onların kölesi kesilecektir (Artık istilalar son bulacaktır). İşte onlar Türklerdir. Nefsim yed-i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, (çok yakın bir gelecekte) atlarını Müslüman mescitlerinin direklerine bağlayacaklardır” (Ebu Davud, Nuseym bin Hammad, Kitabü’l- Fiten, Âtıf Efendi Ktb, no: 602, V121122):
4. “Türkler size ilişmedikçe siz onlara ilişmeyiniz, Çünkü milletimin mülkünü ve Allah’ın ona ihsanını en evvel Kantura (Türk) nesli alacaktır”( İmam Taberani; mu'cemü’l- Kebir ve mu’cemü’l- Evsat isimli eserinde).
5. “Habeşliler sizle uğraşmadıkça siz onlarla uğraşmayınız. Hele Türkler size dokunmadığı sürece siz de Türklere (sakın) dokunmayınız!” (Ebu Davud¸Sünen-i Davud, IV. S:112).
6. “Hıfz, on kısma ayrılmıştır; dokuzu Türklerde, biri diğer insanlardadır” (Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevî, Ramuzu’l- Ehadis 4140 nolu hadis).
7. “ Hazret-i Peygamber (sav) Arap kabilelerin hücumu yılında (Hendek Muharebesi) Medine’nin etrafında kazılmak istenen hendeğin sınırlarını çizdi.
Biz hiçbir zaman bu sınırları aşmak istemiyorduk.Selman hendekten çıkarak Hz. Peygamberi’in (sav) bulunduğu yere geldi.Bu sırada O birTtürk çadırını kurmakla meşgul bulunuyordu” (Taberi’de geçen bir hadise: et-Taberi, II,s.568).
Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa (sav)’in zikrettiğimiz Hadis-i Şerifleri, Türk milletinin bahtının açıklığına ve İslâm Medeniyeti’ndeki müessir (etki) gücüne işaret ediyordu.
(Nakli Kaynak:Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil,Türklerin İslamiyeti Kabulü: BÜYÜK DOĞUŞ-I-: OTAĞ, Timaş Yayınları,2017, İstanbul).
Yorumlar