Sanayi Devrimi ile birlikte birçok meslek kayboldu ya da dönüştü. El emeği ile üretilen birçok ürün, yerini makine üretimine bıraktı.
Makineleşme nedeniyle kaybolan mesleklere baktığımızda bastonculuk, yorgancılık gibi meslekleri sayabiliriz. Artık bir kişinin teker teker baston üretmesi yerine, bir kalıpla aynı standartta binlerce baston aynı anda üretilebiliyor. Benzer şekilde bir kişi bir yorgan için harcadığı sürede, makinalarda onlarca, yüzlerce yorgan aynı sürede hazırlanabiliyor.
Sadece Sanayi Devrimi değil, teknolojinin gelişmesi, internetin hayatımıza girmesiyle birçok meslek yok oldu. Artık hallaçlık diye bir meslek yok, pek ihtiyacımız da kalmadı gibi. Seyyar kasap diye tabir edilen cezzarlık yok, soğuk zincir bozulmadan eti evimize getiren uygulamalar var.
Kaybolan mesleklerin yanı sıra bazı meslekler de değişti.
Kışın dondurucu ayazda, yazın kavurucu sıcakta emek veren çiftçilerimize bakarsak, dedelerimizin yaptığı çitfçilik ile bugünkünün arasında dağlar kadar fark var. Tarla sürme işinde sabanın yerini pulluk, öküzün yerini traktör aldı. Günlerce süren işi çok kolay bir şekilde kısalttı.
Benzer şekilde zeytin hasadı işinde de artık makineler devrede.
Kaybolan ve değişen meslekler konusunda, hep geçmiş ile bugünü kıyasladık. Peki bugünkü mesleklerden hangileri yok olacak hangileri değişecek?
Otonom araçların yaygınlaşması ile birlikte şoförlük mesleği unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alacak gibi gözüküyor. Bedenen çalıştığımız işlerin azalmasını bekleriz ancak zihnen yapılan işler konusunda da artık eskisi kadar rahat olmayacağımız kesin.
Yapay zeka şirketi Open AI’nın geliştirdiği ChatGPT ile metin yazarlığı kaybolmaya yüz tutabilir. İstediğiniz gibi senaryo yazabilen, istediğiniz şekilde reklam metni yazabilen kendi deyimiyle bir dil modelinden bahsediyoruz.
Bazı meslekler kaybolmasa bile büyük değişime uğrayacağı kesin.
Chat GPT’ye kaybolmaya yüz tutan meslekleri sordum. Gelin ne cevap vermiş hep birlikte bakalım.
Önümüzdeki yıllarda hangi meslekler kaybolacak ?
• Belirli bir tarihte hangi mesleklerin kaybolacağını tahmin etmek zordur. Ancak, teknolojik ilerlemeler ve değişen ekonomik koşullar nedeniyle bazı mesleklerin popülaritesi azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Örneğin, otomatikleştirme ve yapay zeka gibi teknolojik ilerlemeler nedeniyle bazı işlerin yapılış şeklini değiştirebilir veya bazı işlerin tamamen yapılmayacağına işaret edebilir.
• Bununla birlikte, mesleklerin kaybolması yerine, diğer mesleklerin popülerliği artabilir veya yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin, teknolojik ilerlemeler nedeniyle bazı mesleklerin ortadan kalkmasına rağmen, bu mesleklerin yerine yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Önümüzdeki yıllarda, mesleklerin değişimine neden olabilecek faktörler arasında teknolojik ilerlemeler, ekonomik koşullar ve toplumsal ihtiyaçlar sayılabilir.
• Ancak, hangi mesleklerin popüler olacağını tahmin etmek zordur ve bu, çeşitli faktörlerden etkilenir. Önümüzdeki yıllarda, meslek seçimi konusunda karar verirken, insanların kendi yeteneklerine, ilgi alanlarına ve gelecekteki iş piyasasının ihtiyaçlarına göre tercih yapması önemlidir.