*Robot, otonom yani kendi kendine ya da önceden belirlenmiş işleri yerine getiren elektro-mekanik cihazlardır.
*Tarihte ilk robotu Cizreli Müslüman alim Cezeri’nin yaptığı kabul edilir. Yaptığı otomatik makinalar, mekanik alanda önemli icatlardır. Meşhur filli su saati ile tanınır. Rönesans döneminde yaşamış Leonardo Da Vinci’ye ilham olmuştur.
*Bugün robotlara baktığımızda, hayatın hemen hemen her alanında karşılaşmaktayız. Fabrikalarda birçok ürünü robotlar yapmaktadır. Yine taşıma alanında robotlar kullanılır.
*Fabrikalardan sonra evlerimize de girdiler. Robot süpürgeler birçok evde temizlik işini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Yakında sadece yeri silen süpüren değil, toz alan türlerini de görmemiz içten bile değil.
*Birçok e-ticaret şirketinin depolarında robotlar çalışmaktadır. Müşterilerin sipariş ettikleri ürünleri robotlar kolilere yerleştirmektedir.
*Amerikalı bir şirketin oluşturduğu robot köpekler ise gelişmelerine bakınca dünyaya korku salıyor diyebiliriz.
*Robot tanımı yaparken otonom ya da önceden belirlenmiş görevleri yapan cihazlar olduğunu söylemiştik. Robotlar nasıl programlanırsa ona uygun davranırlar. Kötülük için programlanan robotlar, kendilerinden istenileni yapacaktır. Robotlardan daha çok programlayan kişi ve kurumların niyetine bakmamız lazım.
*Diğer taraftan da otonom robotların iyilik için programlansa bile, iyilik yapmayıp kendi içlerinde organize olup kötülük yapmalarından korkulmasıdır. Dünya’yı ele geçirecekler diye oluşturulan komplo teorilerinin de asıl kaynağı da bu düşüncedir.
*Bilim insanlarının, insanın bazı özellikleri nedeniyle hala robotların çok önünde oldukları belirtiyorlar. İnsanların birbiri ile etkileşimleri, koku, tat, dokunma gibi temel özellikler, robotlara aktarılan/aktarılmaya çalışılan özelliklerdir. Ancak bu özellikler hep insanların öncü olacağı ve daha sonra robotlara aktarılacak özelliklerdir. Bu yüzden insanların hep daha öncü olacağı ve robotların etkin bir hakimiyet kuramayacağını belirtmektedir.
*Diğer bir görüş ise hep bir karşıt insan grubunun olacağı ve Dünya’yı ele geçirecek robotlara karşı buna izin vermeyecek robotları oluşturacakları düşüncesi. Bugün bilgisayarlar için virüs üretenler olduğu kadar bunları bertaraf edecek yazılımları, güvenlik duvarlarını oluşturan insanların olması gibi. Ancak doğal olarak bunun da bir bedeli olacaktır.
*Tüm teknolojik gelişmeler doğrudan insanlığın yararına ya da zararına olmaz. İnsanlar teknolojik gelişmeleri kendileri için iyilik ya da kötülük için kullanılırlar.