24 Temmuz Basın Bayramı’nda Efeler Belediye Başkanı Sayın Anıl Yetişkin gazetecileri Doğa Otel’de ağırladı. Bir çok başkandan sosyal medyada kutlama mesajından öteye geçmeyen samimiyet kadar yaklaşım gören gazeteciler, Anıl Başkan’ın davetinde Efeler Belediyesinin hemen hemen tüm kademeleri ile birebir iletişim imkanı buldu. Kahvaltının ardından 100 günlük görev süresinde Efeler Belediyesi’nin geldiği noktayı, yaptıklarını ve yapacaklarını içtenlikle anlattı bizlere. Eee tabi herkes öncelikli ilgi alanı olduğu konular hakkında Anıl Başkana sorular sordu ve bilgi aldı. Ben her zaman olduğu gibi çok etliye sütlüye karışmadan dinleme modunda sohbeti takip ettim.


Tabi normal olarak ilk bahsi geçen konu Hayvan Hakları ile ilgili yasa düzenlemesi oldu. Kendisi bu yasa ile ilgili olarak uyutma meselesine karşı olduğunu, can dostlarımızı yaşatmak için mücadele vermemiz gerektiğini söyledi ve Efeler Belediyesi’nin barınak yapımının bitmek üzere olduğunu belirtti. Bu konu hakkında polemiğe girmeden susmayı başarabildim ve dinlemeye devam ettim. Anıl Başkan seçildiği günden beri en önem verdiği şeyin halkla iç içe olmak olduğunu, bu hassasiyetin devam edeceğini ve vatandaşların sorunlarını ilk ağızdan dinleyip sorunları çözmek için anında müdehale etmeye devam edeceklerini söylediğinde, kendisine Efeler Halkının en çok şikayetçi olduğu konunun ne olduğu soruldu. Bu soruya Anıl Başkan hiç tereddüt etmeden vatandaşın sivrisineklerden çok şikayetçi olduğunu ve bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını Belirtti. Sivrisinekle mücadele için ilaçlamanın hız kesmeden devam ettiğini, bu sene bu konularda eksik kaldıkları noktalar olsa da seneye bu işi daha sıkı tutacaklarını söyledi. Bu yazıyı 25 Temmuz’da yazıyorum ve bu tarihe kadar Aydın’da bir sivrisinek sorunuyla karşılaşmadım. Henüz tek bir sivrisinek bile beni ısırmadı. Yani Anıl Başkan her ne kadar bu sene bazı eksikleri olduğunu söylese de bence Efeler Belediyesi sivrisineklere geçit vermedi.

Benim aklımda sadece içimizdeki hayvan sevgisi ile ilgili olan tutarsızlık kalırken, kendi akıl sağlığımla ilgili endişelerim de arttı.


Neyse baya uzun süren sohbet esnasında Efeler’de Kültür, sanat temizlik, hayvan hakları vesaire her konuda olumlu ve güzel gelişmeleri dinlerken, sohbetin içinde spor olmaması, sporla ilgili konuşulan tek konunun Efeler 09 SFK kimin sarmalında kısıp kalmasına daha fazla dayanamayarak bu konudaki üzüntümü beyan etttikten sonra Sayın Başkan’a bu sezon Amatör Spor Kulüplerine destek olup olmayacaklarını sordum. Anıl Başkan ESpor merkezi kurduklarını söyledikten sonra,amatör kulüplere kanun gereği Efeler Belediye bütçesinin yalnızca yüzde sıfır virgül onikisi kadar yardım yapabileceklerinin, bu yardımı da tüm kulüplere eşit ve adil bir şekilde yapacağının altını çizerek açıkladı.


Şimdi çok detaya girmeden kaba taslak hesap ettim. Efeler Belediyesi'nin 2024 yılı bütçesi 1 milyar 765 milyon 952 bin lira olarak açıklanmış. Bu paranın %0,12’si yaklaşık 2milyon yüzbin lira falan yapıyor. Efeler’de yaklaşık 50 kulüp olduğunu düşünürsek kulüp başına 40bin lira civarı bir pay düşüyor. Bu amatör kulüpler için çok güzel bir miktar. Başkan sözünü verdi kulüplerimize hayırlı olsun.

Ama tabi aklıma düşen şeytan beni bir hesap daha yapmaya itti. Efeler Belediyesinin 2023 yılı bütçesi 1 milyar 56 milyon 637bin lira. Kanun gereği yapılacak yüzde 0,12 yardım miktarına bakınca bu para 1milyon 267bin 964 lira yapıyor. Yine 50 kulüp üzerinden hesap edersek kulüp başına 25bin lira gibi bir rakam çıkıyor. Geçen sene belediye başkanı olan M. Fatih Atay’ın, Anıl Başkan gibi adil olmayıp bazı kulüpleri keyfi olarak yardım dışı bırakmasını da hesap edersek ortada matematiksel bir sapma var. Çünkü geçen yıl amatör kulüplere yapılan yardım 8bin tl civarında idi. Kulüp başına düşen 25bin lirayı her kulübe adil dağıtmadığı gerçeğiyle birlikte yardımı alan takımlar 25bin liradan daha fazla alması gerekiyor. Eeee bu parayı kulüpler almadığına göre kim aldı? Belediyenin kulüplere yardım için aktardığı paradan ASKF’de pay alıyor mu mesela? Alıyorsa bu pay kulüplerin aldığından fazla mı? ASKF’nin yancılığını yapan bazı kulüpler bu yardımlardan daha mı fazla yararlanabiliyor acaba?

Aklımda dolaşan bu deli sorulara yanıt ararken, o soru tekrar aklıma geldi, Efeler 09 SFK Kimin?