Un, yağ, şeker, Kültür Müdürlüğü
Özgür Dedeoluk
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü… Kuyucak, Buharkent, Bozdoğan, Sultanhisar, Köşk, Kuşadası, Didim, Nazilli, Efeler, Karpuzlu, Söke, Germencik, İncirliova Belediyelerinde bulunuyor.
Yenipazar, Koçarlı, Karacasu’da yok.
Pek çok yerde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü hakkında, "Bilimsel, tarihi, kültürel, sportif, eğitici ve sanata yönelik her türlü kültürel etkinliklerde bulunur. Belediyenin amaç, ilke ve hedeflerine uygun olarak her türlü kültür ve sosyal etkinliğini planlar, raporlaştırır. Toplum tarafından kabul görülen belirli gün ve haftalarda veya üst yönetimin talebi üzerine kültürel, sportif ve sanatsal alanlarda ödüllü yarışmalar düzenler. Kent halkına geleneksel ve evrensel sanatın çeşitli türlerini açık ve kapalı mekânlarda sunarak kent halkının kaynaşmasını, toplumsal moralin yükseltilmesini ve ortak bir kent kültürünün oluşmasını sağlar. İlçe sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımıza yönelik olarak amatör amaçlı kurslar veya atölye çalışmaları düzenler. Belediyenin yaptığı her türlü sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve eğitsel işlerin tanıtımını ve organizasyonunu yapar” gibi ifadeler yazıyor.
Yani kısacası Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, kültür ve sanata yönelik faaliyet gerçekleştiren belediye bünyesinde kurumsal bir yapı. Belediye seçimleri sonuçlarına, kazanan adaya göre değişmeyen bir kültür sanat geleneği oluşturmak için gerekli bir birim. İlçenin kültürel hafızasını koruyabilecek ve geleceğe taşıyacak, bunlar için hiç değilse kafa yoracak bir müdürlük.
Yukarıda yazdığım gibi Aydın’da yalnızca Yenipazar, Koçarlı ve Karacasu’da bu birim yok.
Karacasu gibi sermayesi kültür ve turizm olan bir ilçede olmaması anlaşılmaz bir durumdur. Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı’nın sanat ve kültürle ilgili konularla yakından ilgilendiği için bu konuyla alakalı işleri de bireysel çabasıyla yürütmeye çalıştığı aktarılıyor.
Ama nereye kadar? Yarın bu konularla ilgisiz biri seçilirse ne olacak?
Başlıkta da dediğim gibi un var, yağ var, şeker var ama bunları bir araya getirecek lezzetli bir kurabiye yapacak usta yok. Bugün sanayisi olmayan Karacasu’da bir numaralı alternatif kazanç kaynağı kültür ve turizm. Bu konularda o kadar avantajlı ki denizi dışında her şey mevcut.
Elbette Kültür ve Sosyal İşler Müdürü kültür ve turizm konularında ayağa kalkmak için bir numaralı olmazsa olmaz değil. Ama bütün sermayesi kültür olan bir ilçede olmaması büyük bir çelişki. Bugün bu müdürlüğe kadro ayrılamıyorsa Karacasu’nun yetiştirdiği önemli sanatçılardan bir gönüllüler komisyonu da oluşturulabilir. Bu da bir yoldur.
Bu yazıyı yazmayı uzun zamandır planlıyordum. Ama son iki haftada yaşadığım iki olay bu birimin ne kadar önemli olduğuna yönelik güzel örnekler oluşturdu. Bunları eklemek istiyorum.
Bilindiği gibi ilçemizde çok sayıda türbe var. Hepsinde sonu ‘Dede’ ile biten önemli şahsiyetler yatıyor. Türbesi olmayan hatta mezarı bilinmeyen 'Dedeler' de var. Peki, onları ne kadar tanıyoruz. En azından hangi dönemde yaşadıklarını biliyor muyuz?
‘DEDELER’ ARAŞTIRILMAYI BEKLİYOR
Önceki hafta 'Galleaşı Dedesi' hayrı vardı. Bu hafta da 'İbir Dedesi' hayrı... Her ikisinde de ne zaman yaşamışlar sorusuna bırakın net bir tarih almayı ‘şu dönem aralıklarında yaşadıkları tahmin ediliyor’ veya ‘rivayet odur ki’ ile başlayan cevaplar bile alamadım. Geleneklerimize sahip çıkıyoruz. Bu çok değerli. Her zaman devam etmeli ama tanımaya yönelik araştırmalar içine de girilmeli diye düşünüyorum. En azından isimlerinin altına şu şu tarihlerde şurada yaşamış, şu güzel işleri yapmış, şu işle geçimini sağlamıştır, yazabilmeliyiz. Yoksa bugün var olan bu değerler yarın yok olup gidecek.
SOSYAL MEDYA YAZARLIĞI
Sosyal medyayı kullanan toplum önderi sayılabilecek kişilerin Türkçe’ye dikkat etmeleri hususu... Geçtiğimiz günlerde en çok kullanılan bir sosyal medya sitesinde bir durum güncellemesiyle karşılaştım. İlçenin seçilmiş üst düzey muhteremlerinden birinin yazdığı konusunu net hatırlamadığım bir yazı vardı ki… O kadar kötü dil bilgisi olamaz, olmamalı. Hiçbir şey yazmasa, imajını bozmasa diye durduğum yerde sinir oldum. (Arkadaşlıktan da çıkarmayı düşünmedim değil) Hiçbir şey yapmamaktan iyidir diyerek Karacasu Halk Eğitim Müdürlüğüne gittim ve bir 'Sosyal Medya Yazarlığı' kursu açmaları önerisinde bulundum. Açarlar mı bilmem. En azından hiçbir şey yapmamaktan iyidir.
Yorumlar