Bir gün Karacasu, Aydın'a bağlı bir ilçe demeye gerek kalmadan bilinen bir şehir olacak. Arada tekrarladığım bir cümledir bu.Bu ilçe tanınmayı sonuna kadar hak ediyor. Ne yazık ki kendi kişisel hırsları peşinde koşanların elinde ziyan oluyor. Ya gereksiz şovların kurbanı oluyor ya da tanıtımı para harcamak zanneden zihniyetlerin elinde harcanıyor.
*
Karacasu'yu pek çok tarihi ve kültürel öneme sahip öğeleri barındırıyor. Afrodisias, yaylalar, Sırtlanini, çömlekçilik, Dedebağ Hayrı, şelaleri... Ve çok dahası. Aslında kısaca deniz turizmi dışında her şeyi bünyesinde barındırıyor demek yanlış olmaz.
**
Bunların yanında asıl önemlisi kendi kendisinin reklamını yapacak hikayelere sahip olması. Çok uzatmadan gireyim konuya. Neredeyse bir yıldır bu yazıyı yazacağım. Bu ilçenin elinde işlenmeyi bekleyen harika bir hikaye var.Gelin testisi...Herkesin ilgisini çekecek ve asla ölmeyecek bir hikayeye sahip.**
8 Haziran 2021 tarihinde, "Bu testi 500 yıldır sevenleri kavuşturuyor, Tektaş yokken gelin testisi vardı" başlığı ile bu testinin hikayesini Ses Gazetesi sayfalarında yayınlamıştım. Çömlek ustası, gelin testisi hakkında "Asırlar önce şimdiki gibi özel günlerde hazır hediyeler yok. Yokluk dönemlerinde, o günün şartlarında böyle bir ürün meydana çıkmış. Efsaneler ve hikayeler ustadan ustaya bazı farklılıklar gösterse de özü şu. Bir kişi çömlekçiye gelmiş. Sevdiği kişi için özel bir testi istemiş. Usta da o günkü ruh haliyle bu testiyi yorumlamış. 3 ağızlı bir testi. Ama ağızlardan bir tanesi açık ve erkeğin kalbine yani testinin gövdesine ulaşıyor. Diğer iki ağız açık değil kapalı. Sevdiğinin kalbine ulaşmıyor. Bu da başkalarına gönlüm kapalı demek oluyor. Testinin gövdesi erkeğin yüreğini kalbini teslim ediyor. Bu kişi sadece bir kişiye sevdalı. Sadece birini gönlünü sığdırmış. Erkek bu hediyeyi verdiği kişiye gönlüm sadece sende demek istiyor. Aynı zamanda tek eşliliği simgeliyor. Emzikler de çocukları ve aile bütünlüğünü temsil ediyor. Gelin testimizin anlamı bu. Başka kadınlara karşı gönlüm kapalı, biz güzel bir aile olacağız anlamı taşıyor. Anlamını ve güzelliğini bilenler talep ediyor. Zaman zaman isteyenler oluyor. Benim bildiğim 500 yıllık bir hikaye. Sadece Karacasu’da olan bir testi ve özel bir hikaye” sözleriyle bu testinin hikayesini ve önemi anlatmıştı.
**
Usta hikayeyi anlatırken şu geldi aklıma. Evlenmeye hazırlanan çiftler ilk önce nişan yapar. Takılan yüzükler birbirlerine ait olduklarını simgeler. Yani "gönlüm senden başkasına kapalı" anlamı taşır. Usta hikayeyi anlatırken gelin testisinin bir zamanların nişan yüzüğü ya da evlilikte teklifi yüzüğü gibi bir anlam taşıdığını düşündüm ve bunu ifade ettim. Usta da bunu onayladı.
**
Bu haberin röportajı sırasında spontane bir şekilde aklıma gelen o cümle ortaya bu ürünün yeni formunun çıkmasına neden oldu. Haberden kısa bir süre sonra çömlek festivali yapıldı ilçemizde. Başka bir şehirde Kuyumculuk ve takı alanında çalışan bir öğretim görevlisi gelin testisini yüzük formuna getirerek işin içine inovasyon kattı.
Bu bir örnek... Gelin testisinden yüzük de yapılabilir, küçük daha dekoratif ve daha kolay tanışabilir formları da yapılabilir.
**
Bunların yanında bu hikayeyi daha bilinir hale getirmek gerekiyor. Özü aynı olsa da bazı farklı anlatımlar dile getiriliyor. Kısa, net anlaşılır bir şekilde yazıp herkesin aynı teknik özelliklerle bu hikayeyi anlatması sağlanmalı. İlçemizde olmayan kültürel özellikler bu hikayeden arındırılmalı. Konu hakkında akademik çalışmalar da var. Onlardan destek alınmalı.
Ondan sonra adı daha kapsayıcı hale getirilmeli. Gelin testisi konuyu evlilikle sınırlandırıyor. Testi kelimesi de dışarıda günlük yaşamda pek kullanılan bir kelime değil. Bardak ya da kupa demek de sakınca olur mu mesela? Bunun üzerinde durulmalı. Öz değerler korunarak 'Aşk Bardağı,' 'Sevda Kupası' şeklinde verilecek isim günümüz koşullarıyla güncellenebilir. Tabi yapılması gerek görülürse tüm bu değişiklikler ustaların bilgisi dahilinde ve akademik görüşler de alınarak yapılmalı. Benimki bir öneri. Başka isimler de akla gelebilir.
**
Devam edelim.Hikayenin aslından çıkarımlar yaparsak şuna benzer cümleler kurulabilir rahatlıkla.
"Yüzyıllardır bu bardağı birbirine hediye eden çiftler aşklarının büyüklüğünü ortaya koyuyorlar, çiftler bu bardağı birbirlerine vererek bağlılıklarını gösteriyorlar" gibi gibi.. Bu cümleler geliştirilebilir.
**
Günümüzde aşk kadar bağlılık ve sevginin devam etmesi de önemli. Televizyon programları bir sürü olumsuz örnekle dolu. Televizyonlardaki ilişkilerle alakalı programlara bu gelin testisi hikayesiyle birlikte gönderilse program sunucuları bunları sorun yaşayan ya da evlilik hazırlığı yapan çiftlere verse Karacasu'nun tanıtımı için başka hiçbir şey yapmaya gerek kalmaz.
**
Bir de yerel ölçekte belediyeler kıyılan birkaç nikahtan sonra bu testinin minyatür formlarını ve hikayenin yazılı olduğu kağıtları yeni evlenen çiftlere sembolik olarak hediye edebilir.Bugün adı gelin testisi olan yarın belki Aşk Bardağı ya da Sevda Kupası diyeceğimiz geçmişi çok uzun yıllara dayanan bu ürün ilçenin geleceğini inşa edecek, ilçenin geniş kitlelerce tanınmasına vesile olacaktır. Yeter ki anlatmasını bilelim. Burada ürünün hikayesinin ön plana çıkarılması dolayısıyla Karacasu'nun ön plana çıkarılmasını anlatmaya çalıştım. Hikayesi olan değerleri tanıtmak ilçenin tanınırlığını arttıracaktır.
Trend Haberler
Aydın’ın yeni AVM’sine görkemli açılış
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi
Kuşadası'nda zamlara karşı çare sobalar oldu