8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup prim ve yıl şartını tamamlayanlara yasayla emeklilik yolunun açılması bekleniyor. Eğer yaş şartı kaldırılır ve ek bir şart da getirilmezse 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan SSK'lılardan işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasında primi bulunanlar, kadınsa 20, erkek ise 25 yılı tamamlamışsa emekli olabilecek. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ise kadınlarda 20 tam yıl (7200 gün), erkeklerde 25 tam yıl (9000 gün) hizmeti tamamlamak yeterli olacak. Prim ve yıl şartlarını tamamlayamayanlar, şartları sağladıklarında emekli aylığına kavuşacak..
Bakanlığın açıklamasına göre aralık ayının başındaki EYT’li sayısı 1 milyon 900 bindi. Her geçen gün sayılar artıyor. Ocak ayı başlarında bu sayı 2 milyonu geçebilir. Bu sayının yaklaşık 400 bini memur, 480 bini Bağ-Kur'lular. Diğerleri, çoğunluğu da 4A'lılar. 274 bin kişini de işi yok ve yaşı bekliyor. Yaş sınırı olursa aşağı yukarı yarısı bu yıl, yarısı önümüzdeki yıl emekli olacak.
Yasalarımıza göre bir vatandaşın emekli olabilmesi için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi olarak 3 şart bulunuyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşların emekli olabilmesi için yaş şartı bulunmuyordu.
8 Eylül 1999 tarihinde ,yapılan düzenleme ile emeklilik hakkı elde edilebilmesi için sigortalılık süresi ve prim gününe yaş şartı da eklendi. Kamuoyunda EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar kavramı böyle oluştu. Milyonların merakla beklediği EYT düzenlemesi ile bu konu mesele olmaktan çıkacak.
EYT düzenlemesinde son dönemin en çok merak edilen konuların başında 'EYT yaş sınırı ne olacak' sorusu oldu. Konu hakkında Çalışma Bakanlığı teknik konularda, Hazine Bakanlığı'da bütçe konusunda çalışmalarını tamamlamak üzere. Yaş şartı konusu ile borçlanma yapılıp yapılmayacağı hususları henüz netleşmedi.
Öte yandan son dönemde borçlanmaların işe giriş tarihini geri çekip çekmeyeceği yönünde yoğun tartışmalar yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin borçlanma konusunda yasaların mevcut halinde korunacağını açıkladı.
Bu konuyu 5510 sayılı yasanın 41. maddesi düzenliyor. Mevcut yasada ilgili maddede şu ifadeler yer alıyor:
"Bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür..."
Doğum ve askerlik borçlanması primleri tamamlamak için öne çıkarken, Bağ-Kur'lular için 'ihya' formülü de var. Aralarında esnafın da olduğu Bağ-Kur'lulardan prim borcu bulunanlara 2008, 2015, 2018 ve 2021 yıllarında çıkarılan düzenlemelerle önemli bir imkan sağlandı.......
Sosyal güvenlik yasalarındaki değişikliklerin yarattığı can yakıcı sorun: EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar)
Yaşar İLBAY
Yorumlar
Trend Haberler
Aydın'ın kuruyemiş devi iflas etti! Alacaklılar için kritik süreç başladı
Aydın’ın yeni adalet sarayı için önemli adım
Aydın’da pideye rekor zam: Fiyatı 215 TL’ye yükseldi
Karacasu'da korkunç kaza: Otomobil hurdaya döndü
Nazilli’de bir acı olay daha: İncir ağacına asarak yaşamına son verdi
Karacasu'da kaza; 3'ü çocuk 8 yaralı