Açıldığı günden beri Aydın’da ve yurdun dört bir yanında adından övgülerle söz ettiren Adnan Menderes Müzesi, birçok önemli detayıyla Cumhuriyet tarihimize hatırı sayılır güzellikte bir selam veriyor.
18 Ocak 2022’de açılışını bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu bu kıymetli esere Aydın halkının da yoğun ilgisi var. Aydınlılar, müzeyi sık sık ziyaret ederek Adnan Menderes’e ve onun kıymetli hatıralarına ne kadar sahip çıktığını bir kez daha gösterdi. Aydınlıların yanında komşu iller hatta yaz tatili için Ege’ye gelen tüm yurttan birçok vatandaşın ziyaretine ev sahipliği yapan müze, tüm misafirlerinin beğenisini kazandı. Yalnız her güzelin bir kusuru olur misali müzeyi ziyaret edenlerin birçoğu aynı dertten müzdarip: O da YOLU!
* Müze, Aydın-Muğla karayolu 9’uncu kilometre Çakırbeyli Mahallesi yol ayrımında bulunuyor. Aydın Muğla karayoluna 200 metre uzaklıkta bulunan müzeye, ana yoldan geçişte sürücülerin işini kolaylaştıran ışıklı bir kavşak olmaması sürücülere ciddi zorluklarla karşı karşıya getiriyor. Müzeye, Muğla’dan gelen ya da müzeyi ziyaret ettikten sonra İzmir ve Denizli istikametine doğru giden vatandaşların en büyük sıkıntısı, yolun karşısına geçmek. Yaklaşık 750 metrelik bir virajda bulunan kavşakta hem görüş mesafesinin azlığı hem de trafiğin yoğunluğundan dolayı sürücüler dakikalarca yolun karşısına çıkmak için bekliyor. Bu bekleme esnasında sürücüler, adeta ölümle burun buruna geliyor.
* Bölgede turizm yolu için çalışmalar başladı ancak ne zaman tamamlanacağı konusunda belirsizlik hakim. Konu insan hayatı olunca 1 dakika bile beklemek telafisi olmayan sonuçlar ortaya çıkarabilir. En azından turizm yolu tamamlanacağı kadar o kavşağa acil trafik lambaları konulmalı. Vatandaşın can ve mal güvenliği sağlanmalı. Turizm eserleri kadar o eserlere giden yolun da önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Buraya yapılacak ışıklı bir kavşak hem güvenliği sağlayacak hem de müzeye verilen önemin güçlü bir nişanesi olacak.
* Merhum Başbakanımız Adnan Menderes’in köyü olan Çakırbeyli’de, pazar günleri kurulan organik ürünlerin direkt köylü tarafından satışa sunulduğu köy pazarına yoğun ilgi var. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çakırbeyli köy pazarına gösterilen yoğun ilgiden dolayı bölgenin trafik yükü hafta sonu çok daha fazla artıyor. Daha önce maalesef birçok ölümlü kazaya sahne olan kavşağın bir an önce ışıklandırılması kıymetli Aydınlıların, Aydın’ı temsil eden değerli milletvekillerini, bürokratları ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nden naçizane isteğidir.
* O bölgede yaşayan, Adnan Menderes Müzesi ve Çakırbeyli Köy Pazarı'nı ziyaret eden vatandaşlarla tanıştığımda gazeteci olduklarımı öğrendiklerinde ilk kurdukları cümle, "Bu kavşağı gören bir yetkili yok mu? Bu trafik yoğunluğuna karşı bölgeye nasıl trafik lambası konulmaz? Bizi nedenle ölümle burun buruna getiriyorlar? Vatandaşın canı bu kadar ucuz mu" oluyor. Gazeteci olmamdan dolayı bunu dile getirmemi rica ediyorlar. Sadece ben değil, neredeyse kentteki tüm meslektaşlarım, buraya trafik lambası konulması için haberler yaptı ancak kimse şu ana kadar kulak vermedi.
* Bölgenin sorumluluğunu elinde bulunduran Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu duruma artık kayıtsız kalacağını düşünmüyorum. Karayolları Müdürlüğü'nün müzeye ve yol güvenliğine verdiği önemi, kavşağı ivedilikle trafik lambalarıyla donatarak göstereceğini heyecanla bekliyorum.