İş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatının en önemli faktörlerinden birisidir. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı; tüm iş kollarında çalışanların bedensel-ruhsal-sosyal anlamda tam sağlık hallerinin KORUNMASI, geliştirilmesi, en üst düzeye taşınması ve işin çalışana, çalışanın yaptığı işe uyumunun sağlanmasıdır. Restaurant mutfaklarında yaşanan iş kazalarının temelini çalışanların dikkatsizliği, çalışanların, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almamış olmaları, iş yapım yöntemlerinin uygunsuzluğu ve bilgi eksikliği oluşturmaktadır. İş Sağlığı ve İş güvenliği profesyonelleri risk alanlarını ve faktörlerini belirleyerek gerekli tedbirleri almak zorundadırlar. Bu hususlarda 6331 sayılı kanun ve yönetmelikleri gerekli tedbirlerin neler olduğunun hüküm altına almıştır. İş Sağlığı ve güvenliği tedbirleri, işyerinin ruhsatlandırma safhasında gerekli önlemler alındıktan sonra ruhsatlandırma işlemi yapılmaktadır. Tabi ki ruhsat var ise. İşyerlerinde veya işletmelerde  iş kazalarını ve/veya meslek hastalıklarını en alt düzeye indirmek için İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarından faydalanarak, iş ortamında sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarını oluşturabilir.  Bu şekilde maddi ve manevi kayıpları engelleyerek verimliliği artırmayı amaçlamaktadır. İşletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları; çalışanların yaşamını tehlikeye sokan, sağlığını tehdit eden, ekonomiye zarar veren, “ kaza” ve “meslek hastalığı” dediğimiz olayları önler ve çalışanın ve müşterinin sağlığını korur. İş güvenliği, çalışanları korumanın yanı sıra üretim ve işletmenin güvenliğini sağlayan, ekolojik zararı en alt düzeye indiren uygulamaları da bünyesinde barındırmaktadır. Şimdi temel bilgilerden sonra olaya gelelim; sorumlu kim? Ruhsatın olmaması yada daha sonra uydurulmuş olması mı? Ruhsatsız işyerine açılış kurdelesini kesenler mi? Diri diri yanan 8 insanın hesabının kim verecek? Evet bu soruların cevaplarını bir sonra ki yazımda ortaya koyacağım…….