Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu hafta, toplumun birçoğunda görülebilen kabızlık sorununun neden oluşabileceğinden ve beslenme şeklimiz ile bu sorunu nasıl çözebileceğimizden bahsetmek istedim. Kabızlık toplumda yaygın olarak görülen gastrointestinal (mide ve bağırsaklarla ilgili) bir bozukluktur. Ülkemizde kabızlık görülme sıklığı yüzde 22-40 arasında değişebilmektedir. Kadınlarda ise erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Kabızlık, genel olarak haftada 3’ten daha az dışkılama olarak tanımlansa da bu durum tek başına kabızlık tanısını koymak için yeterli değildir. Peki kabızlık neden oluşur ve hangi besinlerin kabızlığa iyi geleceği hakkında detaylı konuşacak olursak;

KABIZLIĞA NEDEN OLAN ETMENLER

1. Yeterince Sıvı ve Enerji Alamamak
Gün içerisinde yapacağınız ana ve ara öğünler metabolizmanızın çalışmasını sağlar. Tüketeceğiniz lifli besinler ve su bağırsaklarınızın hareketliliğine destek olur. Bu nedenle gün boyu bir şey yiyip içmemek, bağırsaklarınızın da çalışmamasına neden olur ve kabızlığı tetikler.
2. Yetersiz Sebze, Meyve, Kuru Baklagil ve Tam Tahıllı Ürünleri Tüketmek
Sebze-meyve, kuru baklagil ve tam tahıllı ürünler bağırsak sağlığımız için önemli olan prebiyotikler açısından zengindirler. Bu besinlere günlük beslenmemizde yer vermediğimizde kabızlık başta olmak üzere çeşitli bağırsak sorunları ortaya çıkabilmektedir.
3. Fiziksel Aktivitenin Az Olması
Maalesef günümüzde araç kullanımının artması, pandemi döneminin getirdiği karantinalar gibi birçok faktör gün içerisindeki hareketliliğimizin azalmasına neden olmaktadır. Yapılan bazı çalışmaların sonuçları incelendiğinde ise; hareketsiz insanların 3 kat daha fazla kabızlık riski taşıdığı görülmüştür.
4. Yaşlanma Süreci
Yaşlanmayla birlikte bağırsaklarımızın hareket yeteneği azalmakta ve buna bağlı olarak kabızlık görülme durumu da artmaktadır.
5. Demans, MS, Depresyon vb. Nörolojik Bozukluklar
Parkinson, MS, demans, depresyon gibi çeşitli nörolojik bozukluklar, endokrin ve metabolik bozukluklar, gastrointestinal sistem bozuklukları gibi birçok rahatsızlık durumu kabızlığa yol açabilmektedir.
6. İlaç Kullanmak
Bazı ağrı kesiciler, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ilaçları, epilepsi ve Parkinson ilaçları gibi çeşitli ilaçların kullanımı kabızlığa neden olabilmektedir.
7. Alaturka Tuvalet Yerine Klozet Kullanmak
Günümüz koşullarında klozet kullanımının daha yaygın olması kabızlığı tetikleyebilmektedir. Bu durumu önleyebilmeniz adına klozet kullanırken ayağınızın altına tabure veya basamak koymanız fayda sağlayacaktır.
8. Stres, uyku Düzensizliği
Uykuyu yeterince alamamak ve stresli bir hayata sahip olmak bağırsak sağlığını olumsuz etkileyerek; ilerleyen süreçte kabızlık başta olmak üzere çeşitli bağırsak sorunlarına neden olabilmektedir.
Bu 8 temel etmen dışında da birçok kabızlığa neden olan etmenden söz edilebilir. Söz konusu kabızlığı tedavi etmek olduğunda ise çeşitli besinler bu konuda bize destek olmaktadır.
Kabızlığı Önleyici Besinler
elma, armut gibi kabuklu meyveler, kuru/taze incir, kuru/taze kayısı, kuru/taze erik gibi laksatif meyveler, kivi ve turunçgiller gibi C vitaminden zengin meyveler, avokado, zeytinyağı, keten/chia tohumu gibi faydalı yağ içeriğine sahip olan besinler, soğan, sarımsak, enginar ve yeşil yapraklı sebzeler gibi prebiyotik besinler, zengin lif içeriğine sahip kuru baklagiller, yulaf ve tam tahıllı ürünler son olarak da probiyotik özelliğe sahip kefir, yoğurt gibi besinler kabızlığa karşı koruyucu ve tedavi edici özelliğe sahiptirler.