Son zamanlarda kendinizde aşırı yorgunluk, odaklanamam problemi, soğuğa duyarlılık, baş dönmesi, baş ağrısı, sinirlilik durumu, bağışıklık sisteminin azalmasıyla sürekli hastalığa yatkın olma, çarpıntı ve nefes darlığı, solgun cilt ve tırnaklarda kırılma gibi sorun hissediyorsanız, özellikle kış aylarında el ve ayaklarda üşüme gibi belirtiler varsa vücudunuzda demir eksikliği yani kansızlık (anemi) denilen durumla karşı karşıyasınız demektir.
Düşük metabolizma hızı ve kilo vermede zorlanmanızın nedeni demir depolarının boş olması olabilir.
Demir eksikliği olan bireyler demir depoları dolu olan bireylere göre daha yavaş kilo kaybeder. Bu durum demir eksikliğinin metabolizmayı yavaşlatmasından kaynaklanır. Yağların yakımı için gerekli olan oksijeni taşıyan hemoglobin demir olmadan üretilemez. Hızlı bir metabolizmaya sahip olmak istiyorsanız demir eksikliğinizi görmezden gelmeyin.
DEMİR EKSİKLİĞİNİN GÖRÜLME NEDENLERİ NELERDİR?
Demir kanın yapısında bulunan elzem bir mineraldir. Demir minerali kana kırmızı rengini veren ve kanda oksijen taşınmasını sağlayan kan proteini olan hemoglobinde, kaslarda bulunan oksijen depolama proteini olan miyoglobin’in yapısında bulunur.
Demir eksikliği genellikle büyümenin çok hızlı olduğu küçük çocukluk ve ergenlik çağı ile hamilelik döneminde ortaya çıkar. Yine, demir içeriği düşük olan yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve ayrıca besin yoluyla alınan demirin emiliminin de güç olması demir eksikliğinin (kansızlığın) ortaya çıkışını kolaylaştırabilir. Bebekler ve çocuklarda, hızlı bir büyüme temposu olduğundan gelişmenin sağlıklı sürdürebilmesi için demire daha fazla ihtiyaç vardır. Düşük sosyo-ekonomik düzeyde olanlar, vejetaryenler (et yemeden beslenenler), kadınlarda ise periyodik dönemlerdeki – menstürasyon gibi durumlarda kansızlık sıkça görülür. Demir emiliminin bozulduğu durumlar; uzun süren ishaller, kronik enfeksiyonlar, sindirim sisteminde bozukluklar vücuda alınan demirin emilimini bozarak demir eksikliğine neden olabilir.
DEMİR EKSİKLİĞİNDE ÖNERİLER
Demir, birçok besinde doğal olarak bulunmaktadır. En çok bulunan besinler;
· Kırmızı et
· Hindi
· Yumurta
· Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi)
· Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)
· Pekmez, Tahin helvası
· Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi)