Zerdeçal, zencefilgiller ailesi içerisinde yer alan sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık bir otsu bitki türüdür. Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney Asya temelli olup tüm dünyaya da buradan yayılmıştır. Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir. Son yıllarda popülerliğinin artması ve sağlık üzerindeki pek çok etkisinin bilim dünyasınca kanıtlanması ile birlikte tüketimi de artmıştır. Zerdeçalın yemeklere katılması, çaylarının hazırlanması ve yoğurtla karıştırılarak tüketilmesi gibi birçok tüketim yöntemi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve vücut üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak için zerdeçal tüketiminde herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığına dair hekiminden onay alan tüm bireyler, düzenli olarak zerdeçal tüketmeye başlayabilir. Besinlere altın rengini verirken, kokusuz ve ısıya dayanıklıdır, böylece sağlığa olan yararlı etkileri pişirmeyle ya da ısıtmayla azalmaz.
Zerdeçalın cilde faydaları nelerdir?
Zerdeçalın faydaları, yalnızca bir besin olarak tüketilmesi ile sınırlı değildir. Aynı zamanda cilt üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir. Sivilce, egzama ve sedef hastalığı gibi cilde ilişkin birçok sağlık sorununun iyileştirilmesinde zerdeçal ile hazırlanan doğal karışımlardan yararlanılabilir. Antioksidan içeriği, antienflamatuvar özelliği ve yaraların iyileştirilmesine yardımcı bileşenleri sayesinde zerdeçal ile doğal bir karışım hazırlayarak cildinizin sorunlu bölgelerine bunu direkt olarak uygulayabilirsiniz. Ciltte renk tonunun eşitlenmesine ve nem dengesinin sağlanmasına yardımcı bir besin olan yoğurt, bu karışımlarda yer almak için oldukça uygun bir seçenektir. Toz zerdeçal, yoğurt ve doğal zeytinyağını karıştırarak hazırladığınız karışımı cildinize uygulayabilir, bir süre beklettikten sonra durulayabilirsiniz. Hassas cilde sahip olanlarda veya alerjik reaksiyonlara yatkın bireylerde bu uygulamalarda dikkatli olunmalı, herhangi bir yanma veya kaşıntı hissedilmesi durumunda uygulama bırakılmalı ve cilt durulanmalıdır.
Kötü kolesterolü düşürür
Zerdeçalın, kan yağ metabolizmasında anahtar rolü vardır. Çalışmalarda kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü artırdığı belirtilmiştir.
Zerdeçalın kanserden koruyucu etkisi vardır
Kan, beyin, meme, mide, kolon kanseri olan bireylerde zerdeçalın kanser hücrelerinin büyümesini engellediği bilinmektedir. Kemoterapi alan hastalarda da kemoterapinin etkinliğini artırdığı düşünülmektedir. Aynı zamanda düzenli zerdeçal kullanımı, kansere karşı potansiyel koruyucu rol oynamaktadır.
Nörolojik hastalığı umut vadetmektedir
Parkinson, Alzheimer, MS (Multiple Skleroz) hastaları ile yapılan çalışmalarda zerdeçalın semptomları azalttığı belirtilmiştir. Sağlıklı bireylerde de nörolojik hastalıkların oluşum riskini sinir hücrelerini koruyucu etkisi ile azaltmaktadır.
Safra problemi olanlar dikkat!
Safra kesesi taşınız ya da safra kanalında bir tıkanıklığınız varsa zerdeçal tüketimi problem oluşturabilir. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü safra problemi olan bireylerde zerdeçal tüketimini önermemektedir.
Ne kadar kullanılmalı?
Kişi başına günlük 1-5 gram (bir çay kaşığı ucu ile- bir çay kaşığı dolusu kadar) tüketiminin sağlıklı bireylerde herhangi bir yan etkiye neden olmadığı çalışmalarda gösterilmiştir. Zerdaçalın karabiber ile birlikte tüketimi sağlığa olan potansiyel olumlu etkisini 20 kata kadar artırmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlere; altın süt tarifi:
Malzemeler:
1 su bardağı süt (inek sütünün yanı sıra Hindistan cevizi sütü ya da
badem sütü de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal tozu
Bir tutam karabiber
1 tatlı kaşığı bal (tercih ederseniz ama kalorili olduğunu unutmadan)
Hazırlanışı:
Sütü bir cezveye koyun, kısık ateşte ısıtmaya başlayın. İçerisine tarçın, zerdeçal ve karabiberi ekleyin güzelce karıştırın. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan ve süt ısındıktan sonra ocağın altını kapatın. İçilebilir sıcaklığa gelince balı ilave edin. Güzelce karıştırın ve sıcak iken tüketin.
Afiyet olsun :)