Beslenmede doğru bilinen yanlışlar
Tuğçenur Karakılıç
Herkese merhaba. Korona virüse karşı mücadelede 7.haftadayız. Kimileri çok sıkıldı, kimileri alışmaya başladı bunun yanında da belli bir kesim hala tüm önlemleri ısrarla reddediyor. Kurallara uyan, işi dışında dışarı çıkmayan tüm herkese teşekkür ediyorum. Bu hep birlikte başarabileceğimiz bir şey. Tek gerçek var ki bu salgın bitecek ve şimdiye kadar kurulmuş en güzel hayalleri gerçekleştirmeye, daha büyük hedeflere koşmaya devam edeceğiz.
Son dönemlerde korona virüsten korunmak için alkol tükettiklerini iddia eden insanların sayısı arttı. Bunun yanı sıra, karantina kuralları nedeniyle insanlar kendilerini şımartmak amaçlı alkol kullanımına yöneldi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, alkolün korona virüse karşı hiçbir faydası olmadığını, hatta dünya çapında 3 milyon insanın alkol nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Karantina kurallarının getirdiği stresten dolayı insanların bu davranışı sergilediğini düşünen Dünya Sağlık Örgütü, insanların salgın sırasında çok fazla alkol tüketmesinin getirebileceği tehlikelerden haberdar olmalarını istiyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklama şöyle:
Alkol tüketimi, bir kişiyi COVID-19'a karşı daha savunmasız hale getirebilecek bir dizi bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalık ve zihinsel sağlık bozukluğu yaratabilir.
Özellikle alkol vücudun bağışıklık sistemini tehlikeye atıyor ve olumsuz sağlık sonuçları riskini artırıyor. Bu nedenle, insanlar her zaman ve özellikle COVID-19 salgını sırasında alkol tüketimini en aza indirmeli.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için artan sebze meyve tüketiminde aşırıya kaçılması bağışıklığı ekstra güçlendirmez. Hatta bu durum aşırı yağlanmaya yol açar. Hem taze sıkılmış meyve suları tüketmek hem meyveyi ham olarak tüketmek porsiyon kontrolü olmadığında fazla gelecektir. Meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketmek hem lif alımı açısından hem kalori açısından daha iyi bir seçenektir.
Tek öğün yemek yemek, az yersem zayıflarım düşüncesine oluştursa da tamamen yanlıştır. Vücudu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek kilo alınmasına neden olan en önemli etkenlerden biri. Yaklaşık 18- 20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve yediklerini yağ olarak depolamaya başlar. Halsizlik, yorgunluk, kanda ürik asit artışı, kansızlık, saç dökülmesi, ruhsal bozukluk, uykusuzluk aç kalarak bireyde meydana gelebilecek en önemli sağlık sorunları arasında yer alır.
Kepek ekmek ve light ürünler, kilo aldırmaz denilerek porsiyon kontrolü elden bırakılmamalıdır. Kepekli ürünler normal ürünlere göre daha az kalori içermez. Kepek, diyet lifi içeriğini artırarak, kalp damar hastalığı ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıklardan korunmada önem taşır. Kepekli ekmek 240 kalori, beyaz ekmek ise 276 kalori içerir. Üzerinde light yazan yiyecek ve içeceklerin tüketimlerine çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu ürünlerin içinde şeker olmamasına rağmen yağ, un, tuz gibi lezzet veren öğeler bulunur. Örneğin kepekli undan yapılmış makarnanın kalorisi 367, normal makarnanın kalorisi ise 374’dir. Yiyecekleri ne miktarlarda tükettiğimiz önemli. Örneğin bir dilim ekmek yerine dört kaşık pilav/makarna yiyorsanız hem ekmek, hem yağ yemiş ve daha fazla kalori almış olursunuz.
Protein ağırlıklı diyet zayıflamayı hızlandırır görüşü tam anlamıyla olmasa da kısmen yanlıştır. Proteinin vücut mekanizmasını hızlandırdığı doğru ama sürekli protein almak kas dokularını eksiltir ve su kaybına sebep olur. 1 gram kas dokusu kaybı yaklaşık 2.7 gram su kaybına neden olur. Yağsız doku kitlesi kaybı metabolik hızı düşürür. İnsanlar tartıya çıktığı zaman kilo verdiklerini zannederler ancak metabolizma yavaşladığı için diyet sonrasında hızlı bir şekilde kilo alınır. Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama süreci hızlanabilir. Proteinlerle birlikte çok fazla yağ da vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme, karaciğer enzimlerinde artış, koroner kalp hastalıkları ve gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve bu da kemik erimesine neden olabilir. Araştırmalar yüksek doymuş yağ tüketiminin hormonlara bağlı kanser, kalp hastalıkları, diyabete zemin hazırladığı yönündedir. Günde 50 gram karbonhidratın altında tüketmek zararlı olur.
Evde kal. Keyifli kal. Sağlıklı kal.
Yorumlar