Herkese merhaba… Bugün size anneliğe aday olan hamilelerimizin bu dönemi sağlıklı ve dengeli şekilde geçirmesi için önerilerden bahsetmek istiyorum. Hamileyken, yeme alışkanlıklarınız her zamankinden daha önemli hale gelir. Hem sizin için hem de bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilmeniz için doğru beslenme elzemdir.
Gebeliğin ilk aylarında genelde anne adayı artık iki canlıyım diyerek çok fazla yemek yemeye başlar bu genelde sıkça karşılaştığım bir durup olup oldukça yanlış bir tutumdur. Hızlı ve kontrolsüz kilo almak hem anneyi hem de bebeğini negatif etkileyecektir. Gebelik döneminde çok fazla kilo almak gebelik zehirlenmesi, diyabet, düşük, kanama, ölü doğum gibi çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için gebelik planlanarak öncesi kilo kontrolü sağlanmalıdır. Anne adayı fazla kiloluysa gebeliğin ilk 4 ayı uzman tarafından hazırlanmış uygun bir diyet uygulaması hamileliğin normal bir şeklide ilerlemesini sağlamaktadır. Burada önemli olan nokta annenin bilinçli beslenmesidir. Hangi üründen ne kadar tüketmesi gerektiğine diyetisyenine danışarak karar veren anne adayı hem bebek için hem de kendi için oluşabilecek birçok potansiyel problemi ortadan kaldırmış olacaktır. 9 ay boyunca tükettiği gıdalara dikkat eden anne adayı psikolojik olarak da kendini daha iyi hissedecektir.
Gebelikte sağlıklı bir diyet, tamamen dengeli beslenmeyle ilgilidir. 5 temel besin grubu olan meyve, sebze, tahıl, yağsız et ve yumurta gibi protein zengini gıdalar ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden; mineraller ve vitaminler kadar, yeterli protein, karbonhidrat ve yağ almanız gerekir. Hamileliğiniz sırasında bazı besinleri daha fazla tüketmeniz gerekebilir. Bunlardan en önemlisi, beyin ve omurlardaki doğum kusurlarını engellemeye yardımcı olan folik asittir. Ancak demir ve kalsiyum alımı da önem taşımaktadır. Gebelikte vitamin takviyelerinden destek alabilirsiniz ama bu tabi ki doktor kontrolünde olmalıdır. Besinlerle karşılanabilecek olan gereksiz yere vitamin alımı faydadan çok zarara uğratabilir.
Dengeli ve çeşitli beslenmeliyiz evet ama her besini de bilinçsiz tüketmemeliyiz. Balık sizin için iyi bir seçenek olsa da, yaşlı ya da büyük balıklar gibi bazı balıklar ve deniz ürünleri yüksek miktarda civa içerebilir. Balığı makul miktarlarda tüketmeye, köpek balığı, kılıç balığı, ceylan balığı ve kiremit balığı yemekten kaçının. Ayrıca çiğ, az pişmiş veya bozulmuş deniz ürünleri, et, kümes hayvanları veya yumurtalardan uzak durmalısınız.
Hamilelikte içecek kısıtlaması da gerekli. Bu tabi ki su değil. Bol bol, günde 3 litre kadar su için. Çay ve kahve içerdikleri kafein nedeniyle uyku problemlerine yol açabilirler. Yapılan bazı çalışmalar, fazla miktarda tüketilmeleri durumunda (günde 10 fincan üzeri) erken doğum riskini artırabileceğini bildirmektedir. Aynı zamanda yüksek miktarda çay tüketimi, çay içinde bulunan teofilin maddesinin bağırsaklardan demir emilimini bozması nedeni ile kansızlığa neden olabilmektedir. Günde 2 bardak açık çay veya 1 fincan kahvede bulunan kafein sağlıklı anne adayı tarafından tolere edilebilir. Bu yüzden geçmiş yaşantısında bağımlı olan anne adaylarının kendi vücut sağlıkları için kafein yoksunluğunu önermiyorum. Bitki çayları da her ne kadar iyi bir seçenek olsa da bazı otların bebeğe verebileceği zararlardan dolayı kesinlikle uzmana danışılarak tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Bunun yanında her sağlıklı beslenen bireyin yapması gerektiği gibi alkol-sigara ve gazlı içecekler bu dönemde asla tüketilmemeli.
· Özetlemek gerekirse;
· Fazla kilo alımını önleyebilmek için unlu ve şekerli gıdalar yerine daha sağlıklı ve fit alternatifleri tercih edin.
· Günlük beslenmenizde yumurta sıklıkla yer almalı. Protein yeni hücrelerin inşasında önemli olduğu için hamilelikte olmazsa olmazlardandır. İlaveten süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil gibi protein kaynaklarını her gün yeterli miktarlarda tüketmelisiniz.
· Lif kaynaklarını sıklıkla tüketmeye, öğünlerinizde tam tahıllara yer vermeye çalışın. Az kaloriyle tok tutan lifler; baklagiller, yulaf ezmesi, saf kepek, ahududu, kuru meyveler, avokado ve yeşil sebzelerdir.
· Toplam yağ alımınızı ve yağ çeşitliliğinizi kontrol edin; doymuş yağları azaltın.
· Günde 5-9 porsiyon sebze meyve tüketmeye çalışın.
· D vitamini, kalsiyum, demir, folik asit alımınızı yeterli ve dengeli beslenerek sağlamaya gayret edin. Gerekiyorsa destek ürün almak için doktorunuza danışın.
· Hamilelikte doğru beslenmek kadar egzersiz de önemlidir. Günlük kısa yürüyüşler, hamilelik yogası, pilates, yüzme gibi çok yorucu olmayan aktiviteler seçin.
· Katkılı, fabrikasyon, rafine ürünlerden kaçının.
· Alkol ve sigarayla vedalaşın.
· Kafeini sınırlandırın.
· Günlük tuz tüketimini sınırlayın ve doktorunuza danışarak iyotlu tuz çeşitlerini tercih edin.
· Hijyene önem verin. Şarküteri, fast food ürünlerden, mayonezli, soslu satılan sandviçlerden uzak durun. Sokak sütü, mozarella peyniri, köy peyniri, sağlıklı süt ürünleri olarak bilinse de bu dönemde sizin için uygun olmayabilir; pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçının.
Herkese sevgiler…
Trend Haberler
Aydın'da acı ölüm: Hız tutkusu sonu oldu
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi
Kuşadası'nda zamlara karşı çare sobalar oldu