Sonbahar demek, kışa hazırlık demek! Bu haftaki yazımda, birçoğumuzun evinde yaptığı veya yapmakta olduğu ‘’turşunun’’ faydalarına değinmek istedim. Turşunun faydalarına geçmeden önce, turşu nedir? diye bakacak olursak; turşu, çeşitli meyve ve sebzelerin asitli ve tuzlu bir çözeltide bir süre fermente edilmesi sonucu elde edilen bir üründür. Hem bağırsak dostu olan hem de bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynayan turşunun sağlığımız üzerine faydalarından söz edecek olursak;
Turşu, yüksek miktarda antioksidan içerir. İçeriğindeki antioksidan özelliğe sahip C ve E vitaminleri sayesinde hücrelerimizi hasara karşı korur.
Böylelikle Kanser, kalp, şeker ve mide – bağırsak hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Kan şekeri seviyesini dengeler; probiyotik olması sayesinde ise bağırsaklarımızı korur ve düzenler. Kabızlığa karşı da koruma sağlar.
Turşu suyunun içeriğindeki sirke kas spazmlarına iyi gelerek ağrının hafiflemesini sağlar.
Ayrıca Turşu suyu egzersiz sonrası toparlanmayı da sağlar. Spor esnasında kaybedilen elektrolitler, turşu suyunun içeriğindeki sodyum, potasyum ve magnezyum gibi elektrolitler sayesinde tekrardan yerine konur.
Porsiyon kontrolü sağlanarak dikkatli bir şekilde tüketildiğinde vücut için daha birçok faydaya sahip olan turşuyla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise; turşu yüksek miktarda tuz içeriğine sahip olduğu için tansiyon, diyabet, böbrek ve mide hastalığı olan kişilerin temkinli bir şekilde tüketmeleri ve tüketmeden önce de mutlaka hekimine/diyetisyenine danışarak tüketmeleri veya hiç tüketmemeleri gerekmektedir.