Üniversite tercih döneminde birçok gencin ve ailesinin düşündüğü konu, hangi bölümü yazalım, okul mu önemli bölüm mü gibi sorular akıllara gelmektedir. Öncelikle aile ya da rehber öğretmenler, öğrencinin tercih etmeyi düşündüğü tüm bölüm ve okulların imkânları dâhilinde avantaj ve dezavantajlarını öğrenciye anlatmalı. Öğrenci yapacağı meslekte kendini hayal edebiliyor mu onu düşünmeli, istediği bölüme ve üniversiteye gitmiş kişilerle konuşmalıdır. Mümkünse birden fazla kişi ile konuşulmalı. O yoldan daha önce geçmiş insanlarla konuşmak, sadece üniversite değil, şehir ile ilgili bilgi almak önemli. İnternet, sosyal medya aracılığıyla istediğiniz bölüm öğrencisi ya da mezunları ile iletişim kurabilirsiniz. Mezun derneklerine, öğrenci kulüplerine, okulların tanıtım ofislerine ulaşabilir ve ilk kaynaktan bilgi alabilirsiniz.
Günümüzde popülerlik, esnek çalışma, kolay iş bulma ve görece diğer mesleklere göre daha fazla ücret kazanan mesleklere baktığımızda; yazılım sektörü, dijital odaklı işler, data odaklı işleri sayabiliriz.
Bazı mesleklerin lisans düzeyinde doğrudan bölümleri yok yazılımla alakalı olarak başta bilgisayar mühendisliğini sayabiliriz.
Birçok işi makine, robotlar yapsa da tasarım her zaman insan odağında olacak, tasarım odaklı işler hep hayatımızda yer alacak.
Diğer taraftan yeni medya düzeni ile birlikte gazetecilik boyut değiştiriyor.
Dünyanın fosil yakıtlardan kurtulma isteğinden dolayı temiz enerjinin önemi giderek artmaktadır. Tüm bu alanlarda gelecekte büyük fırsatlar olabilir.
Sağlık, hukuk, gıda, tekstil, inşaat, eğitim gibi alanlar insanoğlu var oldukça devam edecektir. Ancak bu bölümler kaç mezun veriyor, iş hayatında çalışma şartları nasıl iyi araştırılmalı, hem okuyan hem yeni mezun hem de deneyimli kişiler ile konuşulmalı. 15 senelik doktor ile yeni mezun doktorun mesleğe bakış açısı, yönlendirmesi ve özellikle çalışma şartları ve kazancı kendi dönemine göre farklı olacaktır.
Ayrıca her meslekte çok kazanan, az kazanan, iş bulamayan, kıt kanaat geçinen insanlar olabilir, birey bazında değil hangi mesleğe bakıyorsak ortalama gelir, ortalama çalışma şartları olarak bakmalıyız. Aynı meslekte uçlarda olan insanları göz ardı etmeliyiz.
Ayrıca birçok üniversite, girişimciliği destekliyor. Gençler, kendi işlerinin patronu da oluyor. Üniversitenin girişimciliğe verdiği öneme bakmak, hatta sanat spor gibi alanlardaki imkânlarına da dikkat etmek en az meslek seçimi kadar önemli.
Ve en önemlisi anne ve babalar kendi olamadıkları, kendi hayalleri olan meslekleri çocuklarına dayatmasınlar. Öğrenciler de Türkiye şartlarında bazı mesleklerin az kazanç, daha fazla çalışma saatleri olduğunu unutmamalılar. Küreselleşme ile birlikte dünyada artık sınırların görece kalktığını da düşünürsek meslek seçiminde yaşadığımız ülke bazında değil, dünya ölçeğinde bakmayı da göz ardı etmemeliyiz. Ama en önemlisi mutlu olacağınız bir meslek seçmek, artık değişen dünya ile de aynı bölümden mezun birçok insan kendi alanında farklı farklı işler yapmaktalar.
Son söz, geleceğimiz olan gençlere, hangi bölümü seçerseniz seçin, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır sözünü kulağımıza küpe edelim. Hangi işi yapıyorsak en iyisini yapmaya çalışalım.
Trend Haberler
Karacasu'da feci kaza: 2’si ağır 3 çocuk yaralı
Beyaz Eşya Firması İflas Etti! Çok Sayıda Müşteri Mağdur Oldu
Yarın başlıyor! ATM'ye kartını takan bu yazıyla karşılaşacak
Dualar Karacasu'da yaralanan çocuklar için
Aydın'da o pazarın adresi değişti
Didim'in o mahallesi 7/24 izlenecek