PAMUK ÜRETİCİLERİ DESTEKLEME PRİMİNİ ALAMAYACAKLAR MI?
Emek Yaşar Karakulak
Pamuk , İşlenmesiyle çırçırcıya,lifiyle tekstil sektörüne,çekirdeği ile yem sanayisine,linteri ile kağıt sanayisineiş veren ,kazanç sağlayan katma değeri yüksek bir ürün.Pamukekim alanları 1995-1999 yıllarında 757 bin hektara kadar çıkmıştı. Türkiye’de 2000 yılların başından itibaren yaşanmaya başlayan ekonomik krizdenolumsuz etkilenenen çok pamuk oldu.Ekim alanları hızlı bir düşüş sürecine girerek 2009- 2010 pamuk üretim sezonuda 420 binhektarlara kadar inerek dip yaptı.Pamuk ekim alanları, 2010 yılindangünümüzeolumlu yönde düzeltme yaparak 440 -480 hektarlık seviyelere geri döndü.
Üreticiyi 2000'li yılların başındapamuk üretiminden kaçıran koşıları hatırlayalı Maliyetlerinaşırı yükselmesi, pamuk fiyatlarının ise aşırı düşmesiyle birliktepamukta zor yıllar başlamıştı.Hükümetin 2001 yılındatasarruf tedbirleri kapsamındakanola ve soya dışındaki ürünleri verdiği destekleme primini kaldırdığını açıklaması üreticiler için tam bir umutsuzluğa düşüş,tam bir hayal kırıklığıydı.Üreticilerin tepkilerinin somucu bu karardan geri dönülsede güvensizlik oluştuğu için etkili olmadı. Üreticinin pamuktan üretiminden kaçarak, dönemsel olarak kazançlı bulduğu mısır,sebze ve meyveye yöneldi. Bu krizdeTürk tekstil sektörü,pamuk üreticisiyle aynı gemide olduğu gerçeğinidikkate almadan GSM kredileriylevadelli Amerikanpamuğuna yönelmesi üreticinin pamuktaki krizini daha da derinleşmesine neden olmuştu.
Şimdigünümüze bakalım.
Dünya pamuk fiyatlarında 2010 yılından başlayarak 2016-2017 üretim sezonunu içeren yukarıya doğru bir hareketin oluşması,pamuk ekimininbırakıldığı alanlara tekrar geri dönülme işareti verdi.Yapıian 2017-2018 pamuk ekim alanlarının artacağı tahmin ediliyor. Pamuk üretiminde dünyada da yükselenpamuk fiyatlarınınyanısıra ,makinalı hasata geçilmesi nedeniyle pamuk maliyetinde düşürmesi,doların Tl karşısında değer kazanması gibi olumlu etkiler üreticinin möralini düzelti.
Yalniz üreticinin değil sektörün morali düzeldi.
Türkiye dünya pamuk üretimindeki 2000'li yıllardaki % 4.5 olan payına henüz ulaşamasada ,üretimini artırarak 2016-2017 sezonunda dünya pamuk üretimindeki payını % 3,3'e çıkararaküretimini 756 bin tona çıkardı.
Pamuk üreticisi 2016-2017 sezonunda dünya hektera lif pamuk üretiminde 1817 kg bularak,ortalama 785 olan hektara lif pamuk üretimini geçti.
Tekstil ve hazır giyim sektörü de coştu.Sektör 28 milyar dolarlık ihracatıyla dünya Tekstil piyasasında önemli bir yere sahip olduğunu gösterdi.
Türkiye'nin pamuk üretimi bütün bu olumlu gelişmelere rağmenhenüz kendi teksticisinin bile pamuk ihtiyacını karşılayamıyor.Geçen yıl 801 bin ton pamuk ithal edildi
" Üretici onu dazamanla üretiriz.Yeterkiüretici yeterli desteği görsün" diyor.
pamuk üreticisi bunları düşünürken,konuşurken yeniden sıkıntılı ve moralini bozan bir haber aldı. Hükümet 2017-tarımsal desteklemelerinin uygulama tebliğini yayınladı.Bu tebliğde"2017 yılından başlamak üzere örtü altı üretmler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele, aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse üçüncü üretim içinbu tebliğde belirtilen tdestekleme ödemeleri yapılamaz" deniyor.
Daha net yazalım söke'li pamuküreticisi 2020 yılına kadar ara vermedenpamuk ekmeye devam ederse o yıl (2020) pamuk destekleme primi alamayacak.
Yazık çok yazık... Hükümetin miyopluğu yüzündentam da pamuk üretiminde düzelmeler yaşanırken... Bu yapılır mı? Bu üreticiyidaha fazla desteklemeprrimi verek ödüllendirmeniz gerekirken cezalandırmak anlamına geliyor
Hükümetpamuk üreticiyi üretimden soğutacağı gerçeğini görerek bu karadan bir an önce vazgçmelidir.
Yorumlar
Trend Haberler
Aydın'ın kuruyemiş devi iflas etti! Alacaklılar için kritik süreç başladı
Kuşadası'na 96 milyonluk yatırım geliyor
Nazilli'de ilk eniş pazara düştü
Aydın’ın yeni adalet sarayı için önemli adım
Aydın’da pideye rekor zam: Fiyatı 215 TL’ye yükseldi
Karacasu'da korkunç kaza: Otomobil hurdaya döndü