Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu haftaki yazımda sizlere oruç tutarken vücudunuzun susuz kalmaması ve günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmeniz için ‘’6 tane öneride’’ bulunacağım. Ramazan ayında en sık görülen problemlerden biri de iftardan sahura kadarki süreçte yeterince sıvı alamamaktır. Oysaki metabolizmanızın çalışması, kabızlık ve çeşitli rahatsızlıkların ( bağ ağrısı, halsizlik, bağışıklığın düşmesi gibi…) görülmemesi için mutlaka günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Oruç tutarken de günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmeniz için sizlere 6 önerim;
    1.İftar veya Sahurda Çorba İçmek   İftar veya sahurda çorba tüketmeniz hem sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza destek olur hem de midenizde hacim kaplayarak erken doygunluk hissi sağlar.     2. Öğünlerinizde Ayran veya Cacığa da Yer vermek  Sahurda tüketeceğiniz ayran, süt, kefir, yoğurt ve iftarda tüketebileceğiniz cacık, yoğurt, ayran gibi besinler ramazan ayında günlük sıvı ihtiyacınızın karşılanmasına destek olur.    3.Günde 1 Şişe Maden Suyu Tüketmek   İftar sonrasında 1 şişe düşük sodyum içeriğine sahip maden suyu tüketmek gün içerisinde kaybettiğiniz sıvı ve minerallerin yerine konulmasını sağlar. Ancak yüksek tansiyon hastaları ve hamile kadınlar tüketmeden önce hekimine veya bir beslenme uzmanına danışmalıdır.    4. Günde En Az 10 Bardak Su İçmek Yılın diğer günlerinde olduğu gibi ramazan ayında da günlük sıvı ihtiyacımızı karşılayabilmemiz çok önemli. Sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmenin en temel ve en basit yolu ise iftardan sahura kadar olan süreçte ‘’en az 2 litre ( 10 bardak )’’ su içmekten geçiyor. Aksi takdirde baş ağrısı, yorgunluk, kabızlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar gelişebilir.    5. İftardan Sonra Şeker İlavesiz Hoşaf / Komposto tüketmek  İftardan sonra yüksek kalori içeriğine sahip şerbetli ve yağlı tatlılar tüketmek yerine; şeker koymadan hazırlayacağınız hoşaf veya kompostolar hem günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmenizi hem de kilo almamanızı sağlar.    6.Su Oranı Yüksek Taze Meyve ve Sebzeleri Tercih Etmek  Ramazan ayında yemek veya yemek sonrası ara öğün tercihi olarak yüksek su oranı içeriğine sahip biber, domates, salatalık, kabak, kereviz, marul gibi sebzeleri ve elma, portakal, çilek, ananas gibi meyveleri tercih etmek günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza destek olur.
   Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve bereketli sofralarınızın kurulduğu hayırlı Ramazanlar dilerim…
                                                                                                                                    Diyetisyen Kadriye Akyağcı