Merhaba değerli Ses gazetesi okurları, bu haftaki yazımda bende dahil olmak üzere beslenme uzmanlarının neden kavrulmuş yerine çiğ (kavrulmamış) kuruyemişleri önerdiğinden bahsetmek istedim.
Birçoğumuzun sevdiği fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler kavrularak tüketildiğinde daha lezzetli olsalar da maalesef bu işlem esnasında sağlığımız için zararlı olan maddeler veya durumlar oluşabilmektedir. Bu nedenle de tercihimizi kavrulmuş yerine kavrulmamış kuruyemişlerden yana kullanmakta fayda var. Çünkü;
1. Kavrulma İşlemi Sırasında Kanserojen meddeler (akrilamid gibi) oluşur.
2. Oluşan Isının etkisiyle kuruyemişlerin yapısındaki, bizler için faydalı olan antioksidanlar kayba uğrar.
3. Kavrulma işlemi sonucunda zararlı olan trans yağlar oluşur.
4. Kavrulma işleminde kabuklar da ayrıldığı için lif(posa) kaybı olur.
5. Ayrıca kavrulurken tuz eklenmesi de ekstra tuz alımına neden olur.
Sağlıklı günler dilerim…