Tek artmayan oymuş gibi, şimdi enflasyon beklentisi de arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na göre enflasyon, sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir diye tanımlanmıştır. 2 kritik nokta var. Bunlar,
* Bir malın ve hizmetin fiyatının artması değil, birçok mal ve hizmetin fiyatının artması
* Sürekli fiyatların artması
Yani bir malın ve hizmetin fiyatı arttığı durumda enflasyon olmuyor. Pazarda geçen seneye göre sadece elmanın fiyatı artarsa enflasyon olmaz, tüm ürünlerin fiyatının artması lazım. Diğer konu da elmanın fiyatının sadece bir kez fiyatının artması da enflasyon olarak tanımlanmaz. Sürekli bir artış olması gerekir.
Yine Merkez Bankasına göre enflasyonun düşmesi; fiyatların düşmesi, insanların alım gücünün artması, gelirlerinin yükselmesi demek değildir. Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir diye belirtiliyor.
Sonuç olarak bize anlatılan enflasyon düşüşleri müjde değil, çok daha kötü olan durumun yerine daha kötü bir durumu anlatır. Hala kötü durumda olduğumuz gerçeğini değiştirmez.
Ancak 27 Temmuz tarihinde Merkez Bankası enflasyon hedefini yüzde 22’den yüzde 58’e yükseltti. Yani fiyatların çok daha fazla artacağı, insanların alım gücünün çok daha fazla azalacağı anlamına geliyor.
Bugün 100 TL olan bir ürün ya da hizmetler gelecek yıl ortalamada 158 TL olacak demektir. Tabii ki kâğıt üstünde olan rakamlardan bahsediyorum. Herkes yaşadığı ve hissettiği enflasyonu en iyi kendisi biliyor.
Enflasyon toplumlar için en iyi göz boyama yöntemlerinden biridir. Patronunuz size yüzde bilmem kaç zam yaptım, maaşını rekor seviyede arttırdım der, ancak zam öncesindeki dönemde, satın alma gücünüz, çok daha iyidir. Sizin zam oranınızın iyi ya da kötü olması enflasyona göre kıyaslanmalıdır.
Enflasyonun olmadığı bir ortamda maaşlara yapılacak yüzde 1 zam iyiyken, enflasyonun yüzde 200 olduğu yani fiyatların 3 kart arttığı ortamda, maaşlara yüzde 100 zam yapmak yani maaşları 2 katına çıkarmak çok çok kötüdür. Yüzde 1’in yüzde 100’den daha iyi olduğu durum budur.
Satın alma gücümüzün arttığı, gelirlerimizin enflasyonun üzerinden arttığı günlerin gelmesi dileğiyle.