Koranavirüs günlerinde Kabe’de tavaf durmuşken, camiler kapalı iken, 11 Ayın Sultanı geliyor. Kimi okumuş ama cahil insanlar, Diyanet bu durumda Ramazan ayını ertelemeli diye görüş beyan ediyorlar. Hani eskiden, “Bu sene, Hac Kurban Bayramına denk geldi diyen cahiller gibi.
Ramazan ayı, oruç ve kurban gibi ibadetler ayın hareketlerine bakılarak hicri takvime göre belirlenir. Namaz ise güneşin hareketlerine göre vakti belirlenir.
İşte 23 Nisan 2020 de kılınacak ilk teravih camilerde değil artık evlerimizde kılınacak. İftar programları bu virüs yüzünden yapılamayacak. 24 Nisan imsak vaktinden itibaren ilk orucumuzu rutmaya başlayacağız.
Fatih Altaylının Teke Tek Programında:
Fatih Altaylı Doktor’a soru sordu “Önümüzde Ramazan Ayı var Oruç tutmak bu hastalığı tetikler mi virüs bulaşımını artırır mı diye sordu. 2 doktordan 1.si dedi “Artırmaz, manevi olarak güç alır ve hastalığa yakalanması zor olur” dedi. Diğer doktor kadındı dedi ki: “Ben dedi Ramazan ayında araştırma yaptım. Ramazan ayının başında, ortasında ve sonunda kan tahlilleri yaptım. Şunu gördüm bir tane hormon adı verdi bu hormonun değerinin yükseldiğini gördüm. Bu hormonun bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir hormon olduğunu söyledi. Dolayısı ile hastalansa bile çok rahat bir şekilde hastalıktan kurtulur. Hasta olmasada hastalığa yakalanmaz” dedi. Fatih Altaylı çok şaşırdı. Israrla başka sorular sorsa da orucun güzelliğinden bahsettiler. Ben de orucun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğine ve faydası ile ilgili yazı buldum sizinle de paylaşayım istedim.
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem
boşuna demedi:"Oruç Tutun Sıhhat Bulunl" Oruç tutmak, sindirim sistemini dinlendirdiği için, vücutta diğer organların kanlanmasını sağlıyor, kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor. Oruç, bağışıklık sistemini yeniler
Oruç gibi kısa süreli açlık ile ilgili yapılan araştırmalarda, bu gibi durumların metabolizma ve bağışıklık sisteminin çalışmasını olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Yapılan benzer bir çalışmada, 3 günlük oruçtan sonra vücudun yeni savunma hücrelerinin oluşumunu tetiklediği ve böylelikle bağışıklık sisteminin yenilenmesine katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Aşırı yemek, bağışıklık sisteminin gücünü düşürür. Gün içerisinde çok sık bir şeyler yemek, metabolizmayı sürekli hareket geçirmek anlamına gelmektedir. Bu durum ise bağışıklık sisteminin gücünün düşmesine neden olabilir. Çünkü bu sırada vücut tüm enerjisini gıdaları hazmetmek için harcar. Oruç sırasında metabolizma yavaşlar ve sindirim sistemindeki organlar dinlenir. Dinlenmiş organlar ve yavaşlayan metabolizma ile bağışıklık sistemi güçlenir...
Koranavirüsten belki oruç bizi kurtaracak. Yaklaşmakta olan Oruç ayı Ramazan-ı Şerif’i selamlıyorum. Rabbim bizi bu virüsten kurtarsın.
Cuma’nın hayrı ve bereketi hepinizin üzerine olsun.