Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu hafta sizlere Ramazan denildiğinde ilk aklımıza gelenlerden biri olan ‘’güllaç’’ tarifi paylaşmak istedim. Süt ve ceviz/fındık içeriği sayesinde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir tatlı çeşidi olan güllacı, sofra şekeri yerine bal/pekmez/hurma gibi alternatiflerle tatlandırarak besin değeri açısından daha kaliteli ve daha sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. O zaman lafı uzatmadan ‘’rafine şekersiz güllaç’’ tarifime geçiyorum.
MALZEMELER;
7 adet güllaç yaprağı
6 su bardağı yarım yağlı süt (1200 ml)
1.5 su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 su bardağından 1 parmak az bal
2 yemek kaşığı gül suyu
SÜSLEME İÇİN;
Antep fıstığı tozu
File badem
Çilek
YAPILIŞI;
Biraz ılıttığımız sütün içerisine bal ilave edip karıştırıyoruz. Güllaçların parlak yüzü üste gelecek şekilde borcama yerleştirip üzerine sütümüzü gezdiriyoruz. En alta 2 adet güllaç yaprağı yerleştirip dövülmüş ceviz içini serpiyoruz. Daha sonra 2 katta bir tekrar ceviz içini serpip istediğimiz bir kata gül suyumuzu gezdiriyoruz. Dilerseniz gül suyunu direk sütün içerisine de ekleyebilirsiniz. Kalan sütümüzü de güllacımızın üstünden gezdirip dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz. Servise hazır hale geldiğinde üzerini dilediğimiz gibi süslüyoruz. Ve ‘’Şekersiz Güllacımız‘’ hazır. Afiyet olsun…