Müslüman teslim olan demektir. Allah’ın emirlerine teslim olan. İtiraz etmeden uygulayan, sadece işine gelenleri değil, işine gelmeyenleri, nefsine ağır gelenleri de gündemine alan demektir.
‘Müslüman, Müslümanın kardeşidir’ buyuruyor Allah (c.c.) Hucurât Suresinde. O halde kardeşin kardeşe küsme hakkı var mı? ‘Evet, var’ veya ‘Hayır, yok’ dediğinizi duyar gibiyim. Halbuki bir Müslüman hakkı olan ve hakkı olmayan davranışlarını kendisi belirleyemez. O zaman Allah Resulü’nün bu konuda buyurmuş olduğu hadis-i şeriflerine bakalım. “Bir mü’minin diğer mü’mine üç günden fazla küsmesi helal olmaz. Üzerinden üç gün geçince ona kavuşup selam versin. Eğer o selama mukabele ederse ecirde her ikisi de ortaktır. Mukabele etmezse günah onda kalmıştır.” Bir hafta önce herhangi bir konuda tartıştığımız kardeşimizi gördüğümüzde yüzümüzü çevirip, görmezden gelemeyiz. Selam verip konuşmamız gerekir. Allah Rasülüne sevgimiz O’nun (sav) emirlerine itaat ettiğimiz ölçüdedir.
Diyelim ki öğle vakti küsen bir insanın üçüncü günün öğle vaktine kadar küsmesinde günah yoktur. Ama öğle vakti geçtikten sonra küsmeyi sürdürmesi ulemaya göre nass ile haramdır. Ulema, üç günden fazla küs durmanın haram olduğunda icma eder. Domuz eti yemek nasıl haramsa bir Müslüman kardeşimize küsmek de o şekilde haramdır. Domuz eti yemekten itina ile kaçınıyorsak, bir kardeşimize küsmekten de o ölçüde kaçınacağız.
Üstelik Allah Resulu “Kim kardeşine bir yıl küserse o tıpkı kanını dökmek gibidir” buyuruyor. Diğer bir rivayette de küs öldükleri takdirde her iki tarafın da cennete giremeyeceği, üç günden fazla küs kalıp ölen bir kimsenin cehenneme gireceği ifade ediliyor.
Rivayetleri incelediğimizde üç günden fazla küsmek haram, küslüğün bir yıl sürmesi kardeşinin kanını dökmek gibi, ölünceye kadar küs kalmak ise kişinin cehenneme gitmesine sebep olmaktadır. Küslük ne kadar uzarsa cezası da o oranla artmaktadır.
Birbirine dargın olanları barıştırmak gerekir. Hadis-i şerifte, (Hastanın halini sormak için 2 km git, küs olan kimseleri barıştırmak için 4 km, bir din kardeşini ziyaret etmek ve ilim adamından bir mesele öğrenmek için de 6 km git!) buyuruldu.
Hazret-i Musa, (Ya Rabbi, dargın olanları barıştırana ne ecir verirsin? diye sordu. Hak teâlâ, (Kıyamet gününde selamet verir, korktuğu şeylerden emin eder, umduğu şeylerle şereflendiririm) buyurdu.
Efendimiz bir başka hadis-i şerifte insanların arasını düzeltmenin oruç, namaz ve sadakanın derecesinden daha üstün olduğunu haber verdiğine göre Müslüman kardeşimle barışmak yaptığım yemini bozmaktan kat kat hayırlıdır. Hatta ulemanın icmasına göre yemin edilen husustan daha hayırlı bir şey görünce yemininden dönmek müstehaptır.
Trend Haberler
Menderes taşmak üzere
Yarın başlıyor! ATM'ye kartını takan bu yazıyla karşılaşacak
Aydın'da rekor promosyon anlaşması
Beyaz Eşya Firması İflas Etti! Çok Sayıda Müşteri Mağdur Oldu
Yargıtay’dan emsal karar: Apartmanda oturanlar artık o parayı ödemeyecek
Aydın'da o pazarın adresi değişti