KUR’AN MÜSLÜMANLIĞINA REDDİYE (3)
Dr. Mesut Mezkit
2) Hz .Peygambere inanmanın farz olduğunu ifade eden ayetler
Hz. Peygamber'e iman etmek müslüman olmanın önde gelen şartlarındandır. Onun adı Kelime-i Şehadette Yüce Allah'ın adı ile birlikte yer almıştır. Ayrıca ona inanmanın lüzumu hakkında Kur'an’da pek çok âyet-i kerime mevcuttur.(6) Bu ayetlerde de Hz. Peygamber'e imanın Allah'a iman'dan hemen sonra zıkredildigini görmekteyiz.
Nitekim bunlardan bir,iki ayeti burada zikretmemiz yerinde olacaktır:
"Allah'a ve Rasülüne inanın." A'raf(7):158
"Kim Allah'a ve Rasülüne inanmazsa bilsin ki, biz kafirler için alevli bir ateş hazırlamışızdır."
Fetih (48): 13
Hiç şüphesiz, Hz. Peygamber'e iman, onun sadece bir paygember olduğuna inanmanın ötesinde bir anlam ifade etmektedir. Bu da onun Allah'tan alıp bize bildirdiklerinin bütününü, bununla ilgili olarak, her türlü emir, yasak, öğüt, uygulama, yorum ve açıklamalarının doğ-ruluğunun kabülünü, kısacası onun her bakımdan örnek alınmasını da gerektirir.
3) Hz. Peygamberi örnek bir insan olarak gösteren ayetler
Hz. Peygamberin dindeki bu müstesna yerini ortaya koyan başka bir husus da Kur'an'da bizzat Yüce Allah tarafından onun bize her yönüyle örnek bir şahsiyet olarak takdim edilmesidir.
Kur'an'da gayet açık ifadelerle Hz. Peygamber'in Yüce Allah tarafından mü'minler için örnek alınması gereken model bir insan olarak takdim edildiğini görmekteyiz. Konu ile ilgili ayetlerde şu veya bu konuda diye bir kayıt koyulmamış olması onun insanlar için her yönüyle örnek alınması gereken bir insan olduğunu göstermektedir. İşte bu konudaki bazı ayetler şunlardır:
"Andolsun Allah'ın Resülünde sizin için -Allah'ı ve ahireti arzu eden ve Allah'ı çok anan kimseler için, -(uyulacak) en güzel bir örnek vardır."Ahzab(33):21.
Bu ayette, Resülullah'ın, Allah'a ve ahiret gününe inananlar için örnek bir şahsiyet olarak ileri sürülmesi, böylece onu örnek edinmenin Allah'a ve ahiret gününe iman hususuna bağlanması onun sünnetine dinde ne kadar değer verilmiş olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
Kur'an, Hz. Peygamberin mü'minler için örnek bir insan olduğunu belirtmekle kalmaz aynı zamanda onun üstün bir ahlak üzere olduğunu da şöyle vurgular:
"Nün. Kaleme ve yazdıklanna andolsun, Sen Rabbinin nimetiyle cinlenmiş (bir deli) değilsin. Senin için kesintisiz bir mükafaat vardır. Ve sen, büyük bir ahlak üzeresin."Kalem(68):1-4.
[*:Bu makale, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Falı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Güngör’ün;1996 yılında Emirler Matbaacılık tarafından basılan(İstanbul) “Kur’an-ı Kerim’in Hz.Peygamber’in Sünnetine Verdiği Değer” isimli risalesi esas alınarak kaleme alınmıştır.]
6)'Bk?. A'raf (7): 158; Nisa (4): 136; Tevbe (9): 91; Nur (24):62; Fetih (48):8-
9,13; Hucurat (49):15; Teğabün; (64):8;
Yorumlar