Merhaba. İnovasyon, inovasyon ve inovasyon. Bazen yenilik için, kanal da değiştirmek gerek. Ulusal ve uluslararası yaklaşık 400 civarı bir okuyucu kitlesine ulaştık. Umut ederim ki, bu kitlede merak uyandırmaya devam edebiliriz. Şimdi 1 yılın sonunda, kanalı değiştirerek, yeni okuyucu kitlelerine ulaşmayı umut ediyoruz. Tabi ki amacımız, TR32 (Aydın, Denizli ve Muğla) bölgesinde, bir kümelenme organizasyonu oluşturmak. Ancak, bu organizasyonun ulusal ve uluslararası paydaşlarının olması, bizim için çok önemli. Bu arada, bir Avrupa Birliği projesine, tasarladığımız kümelenme organizasyonu dahil olabilir, bakalım neler olacak? Geçen bir yıldır, bölgesel kümelenme hususunu, pek çok açıdan, dile getirdik. Şimdi, “Aydın Ses Gazetesi”nde devam edeceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Yeni okuyucularımız için de geçmişte nelere değindiğimizi kısaca özetleyelim. Son bir yılda, “Ar-Ge ve İnovasyon”, “Tekstil Sektörü Üzerine Kümelenme”, “Makine ve Ekipman İmalatı Üzerine Kümelenme”, “Ar-Ge ve Tasarım Firmalarının Kümelenmesi”, “Yatırımcı Kuruluşlar”, “Kuluçka Girişimcilerinin Yatırım Alması”, “ Teknoloji” gibi yazılara imza attık. Bu ayda, yeni yayın kuruluşumuzda, kitlesel fonlama hususunu gündeme almak istiyorum. Toplumsal olarak, kitlesel fonlama bilinse de 6362 sayılı yasada, kitle fonlaması olarak tanımlanmıştır. Ar-Ge tabanlı kümelenme faaliyetlerinde yapılabilecek, girişimcilik için, önemli kaynak bulma yöntemlerinden bir tanesidir. Kanun; “Bir projenin veya girişim şirketinin, ihtiyaç duyduğu fonu sağlamak amacıyla, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenen esaslar dâhilinde, kitle fonlama platformları aracılığıyla, halktan para toplanmasını” ifade etmektedir. Kitle fonlaması, platformlar aracılığı ile yapılmaktadır. Bu platformların bazıları aşağıda listelenmiştir (Listeye Alınan Platformlar, 2023).
• Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
• Global Kitle Fonlama Platformu A.Ş.
• Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Ar-Ge ve tasarım girişimcileri için, önemli fon sağlayıcı araçlardan bir tanesidir. Bunlardan, Global Kitle Fonlama Platformu A.Ş. dikkat çekmektedir. Kitle fonlama sisteminin, ülkemizde 2019 Ekim ayında regüle edildiği dönemde, çalışmalarını yoğunlaştırarak, mevzuata uygun bir şekilde, “Paya Dayalı Kitle Fonlaması” ile şirket, ticaret sicilde, tescilini gerçekleştirmiştir. 1 TL ile yatırım yapılabilmektedir. Bu sebeple ilgi çekmektedir. Düşünebiliyor musunuz? Hoşunuza giden bir Ar-Ge ve tasarım projesine, isterseniz 1 TL ile yatırım yapabilirsiniz. O projenin fikri hakkına, siz de sahip oluyorsunuz. Startup girişimi, gayet esnek bir yapı içerisinde, yatırım toplayabiliyor. Bölgede kurgulanacak bir sektörel kümelenme faaliyetinde, devamlı yeni yatırımlar toplanarak, günümüzün inovatif fikirleri, yaşam bulabilecektir. İstihdam artacak, işsizlik azalacak ve bölgesel kalkınma, çok hızlı bir şekilde sağlanabilecektir. Bizim sektörel ve bölgesel kümelenme faaliyeti içerisinde, mutlaka kitle fonlama sistemini kurgulamamız gerekmektedir. Bu modeller mutlaka incelenmeli ve TR32 Bölgesinde uygulamaya sokulmalıdır. Bu arada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Bölgesel Kümelenme Destek Programı için, çalışmaların devam ettiğini, ancak çok yavaş ilerlendiğini belirtmek isterim, çünkü hali hazırda, hala yedi sektörel temsilciye ulaşılmıştır.
Evet, bu yazımızda, kümelenme ekseninde, Ar-Ge ve tasarım girişimlerinin nasıl fonlanabileceğine dair bir örnek modeli vurguladık. Bir sonraki yazımızda, kümelenme konusuna devam ederek, konu hakkında incelemeler yapacağız. Bol Ar-Ge ve inovasyonlu günler dileyerek sevgiyle kalın.
Uzm.Yasin DANYAL
Startup Mentor
[email protected]
linkedin.com/in/yasin-danyal-05829863
https://www.youtube.com/channel/UCN3KdNsQB3y9rtZgN_F9JgA
Kaynakça
Listeye Alınan Platformlar. (2023, Ağustos 16). Sermaye Piyasası Kurulu. https://spk.gov.tr/sirketler/kitle-fonlama-platformlari/listeye-alinan-platformlar