Sevgili okurlar merhaba, bu ay bölgemizdeki bazı faaliyetlerden ve çağrıda olan bir Avrupa Birliği (AB) projesi hakkında bilgi vereceğim. Aydın, tarih boyunca kültürel ve ekonomik zenginlikleriyle öne çıkan bir şehir olmuştur. Bugün ise, yenilikçi projeler ve bölgesel işbirlikleri ile geleceğe daha umutla bakılmaktadır. TR32 (Aydın, Denizli ve Muğla) Bölgesi’nde, 23 Ar-Ge ve tasarım projesi yürüten firma, bölgesel kümelenme ekseninde, ortak protokollerle, faaliyet göstermektedir. Bu projeler, sadece yerel ekonomiyi canlandırmakla kalmamakta, aynı zamanda, uluslararası işbirliklerine de kapı aralamaktadır. Litvanya merkezli Tech-Park Kaunas’un, bu birlikteliğe paydaş olduğunu, geçmiş yazılarımda paylaşmıştım. Bu durum, bölge olarak, Avrupa Birliği ile olan bağlarımızı güçlendirmektedir. Ayrıca, 11 Temmuz 2024 tarihinde, bölgemizde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Sağlık Bakanlığı Yatırım Planlamaları toplantısı, bölgedeki girişimciler için, önemli bir platform oluşturmuştur. GEKA, KOSGEB, ADÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Aydın Sanayi Odası ve Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen bu toplantı, sağlık sektöründe, yenilikçi yatırımların önünü açacak, önemli adımların atılmasına vesile olacaktır. Bunların yanı sıra, “Tek Pazar Programı”, 2014-2020 döneminde uygulanan 6 farklı birlik programını bünyesinde toplayarak, 2021-2027 döneminde, 4 milyar avroluk bütçesiyle, büyük bir çatı programı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu program, bölgesel kalkınma ve yenilikçi projelerin desteklenmesi açısından, büyük bir fırsat sunmaktadır. Bölgesel kümeleneme çalışması temelinde, Avrupa Birliği projesine yakından bakılmalıdır. Tek Pazar Programı’nın hedefleri (Tek Pazar Programı, 2022);
• Yüksek düzeyde gıda güvenliğini sağlamak,
• Tüketicilere daha da yüksek koruma sağlamak,
• Başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin rekabet gücünü artırmak,
• Tek Pazar’ın yönetişimini ve kurallara uygunluğunu geliştirmek,
• Yüksek kaliteli istatistikler üretmek ve yaymak,
• Etkili Avrupa standartları geliştirmek,
Bu hedefler incelendiğinde, TR32 Bölgesinde oluşturduğumuz “Gıda Kümesi” daha da önem kazanmaktadır. Tüketicilere daha da yüksek koruma sağlamak üzerine projeler oluşturulması gerekmektedir. Elektronik ticaretin arttığı günümüzde, yine bölgemizde olan “Siber Güvenlik Kümesi” dikkat çekmektedir. KOBİ’lerin rekabet gücünün artması için, bölgesel kümelenme faaliyetlerinde güç birliği yapılması, ortak projeler çıkarılması, önem kazanmaktadır. Çalıştığımız, “TR32 Bölgesi Ar-Ge ve Tasarım Firmaları Kümesi”nin bir paydaşının da AB üyesi olması, bölgesel AB entegrasyonunda önem arz etmektedir. Tabi burada, Aydın Sanayi Odamız bünyesinde, İtalya İrtibat Ofisi olmasını da dikkat çekmek gerekir. Bölgesel entegrasyon ve işbirliği için önemli adımlardır. Yapılan her faaliyetin istatistiksel dökümlerinin yapılması önem arz etmektedir. Ve en son olarak, bizim için önemli bir pazar olan, Avrupa Birliği’ne yapılacak satışlarda sorun yaşamamak için, AB standartlarının iyi anlaşılması ve uygulanması ile ilerleyen zamanlarda standartlaşacak hususlara hazırlık yapılması, arz güvenliği için önemlidir.
Evet, bu yazımıza, bölgesel kalkınma için yapılan birkaç küme hakkında, ilerici fikirler verilmeye çalışılarak, yazıyı sonlandırıyoruz. Sonraki yazılarımızda da bölgesel kümelenme konusunu incelemeye devam edeceğiz. Bol Ar-Ge ve inovasyonlu günler dileyerek, sevgiyle kalın.
Aydın’ın Geleceği: Yenilikçi İşbirlikleri Ve Bölgesel Kümelenme
Yasin DANYAL
Yorumlar
Trend Haberler
Köprünün demirleri ortaya çıktı: Aydın'da sürücüler endişeli
Aydın 4 personel alınacak: İşte şartlar...
Aydın’da kaçak sigara imalathanesine baskın
Okan Buruk acil ameliyata alındı
BİM 1 Kasım 2024 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı
Aydın’da acı olay! Güvenlikçi kadın ölüme atladı