Sevgili okurlar merhaba, bu ay itibariyle Aydın Ses Gazetesi’nde 1 yılı tamamlayarak 2’nci yıla girdimi memnuniyetle iletmek isterim. Geri dönüşler memnuniyet verici, bu durum da şahsımı memnun ve teşvik etmektedir. Yorumlar kısmında, eleştirileriniz benim için çok değerlidir, özellikle kümelenme bağlamında, bölgesel gelişmeye katkı sağlayacak konularda yazmamı istediğiniz bir husus olur ise, lütfen yorumlarda belirtiniz. Evet bu ay, bölgemizde gelişime katkı sağlayan neler oldu, onlara bir bakalım. Sonrasında da Teknoloji Merkezlerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle, Ege Bölgesindeki teknoloji geliştirme bölgelerinin yönetici şirket yöneticileri, İzmir’de bir araya geldi. Bölgemize dair ileride gerçekleşecek pek çok hususun tohumları atıldı. Sırası geldikçe bu hususlara değineceğim. Bölgemizin önemli kalkınma kuruluşlarından olan, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreter görevinde, bayrak değişimi vardı. Eski Genel Sekreterimiz Sayın Özgür AKDOĞAN Beye, bölgemize vermiş olduğu hizmetlerden dolayı, şükranlarımızı sunarız. Yeni Genel Sekreterimiz Sayın Ümit GÜLYAĞI Beye de yeni görevinde başarılar dileriz. Şimdi ise dikkat çekmek istediğim konuya geçelim: Teknoloji Merkezleri. Bu merkezler, 3624 sayılı kanuna dayanarak kurulur ise, KOSGEB (T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tarafından, pek çok alanda desteklenmektedir. 5 yıllık program süresince, 6.000.000TL’ye kadar destek sağlanmaktadır (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdarisi Başkanlığı Teşvik ve Muafiyetleri Kanunu, 1990, Madde 17-II). Bölgemizde, Teknoloji Merkezi özelliğine sahip veya altyapısı olan yerlerin üçünü aşağıda sıralamak istiyorum.
• Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuluçka Merkezi (4691)
• Aydın Deneyap Teknoloji Atölyesi (üniversite grupları da alınarak 3624 sayılı kanun uygulanabilir)
• İstasyon Kuşadası (altyapısı harika olan bu yerde, 3624 veya 4691 sayılı kanun uygulanabilir)
Teknoloji Merkezleri, kapasite geliştirme amacıyla 4.000.000TL’ye kadar desteklenmektedir. Bu destek programıyla, girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler arası işbirliği ile ulusal plan ve programlar doğrultusunda, Ar-Ge, inovasyon ve teknolojik girişimcilik alanındaki işletmeler amaçlanmıştır. Bu işletmelerin, kurulmasını ve sürdürülebilir olmalarını sağlamak için, ön inkübasyon, inkübasyon ve inkübasyon sonrası hizmetleri sunacak yapıların kurulması ve işletilmesini sağlamaktır. Personel giderlerinde 3.000.000TL’ye kadar giderin yüzde 75’i desteklenmektedir. Eğitim, danışmanlık, organizasyon ve tanıtım giderleri 1.000.000TL’ye ve %75’ine kadar desteklenmektedir. Biraz hayal edelim, Bölgemizin en güçlü kaslarından biri tarım değil mi? Niye Tarım özelinde bir TEKMER kurmuyoruz. Adı da “Akıllı Tarım Teknolojileri Merkezi” niye olmasın? Daha yeni domates krizi vardı. Niye üretimden sofraya kadar süreci yönetecek bir projeyi bu TEKMER’de geliştirip, modelle miyoruz? Küçücük bir örnek. Bu merkezler, bölgesel kümelenmeye katkı sağlayarak, Aydın’ın inovasyon potansiyelini daha da artırabilir. Teknoloji ve işbirliği alanında, daha da ileri gitmek için, bu yerlerin önemi büyük. Unutmayın, Aydın’ın geleceği, yenilikçi projeler ve güçlü işbirlikleri ile şekillenecektir. Hep birlikte, daha ileriye taşıyalım!
Evet, bu yazımıza, bölgesel kalkınma için önemli olan teknoloji merkezlerinden bahsederek, yazıyı sonlandırıyoruz. Sonraki yazılarımızda da bölgesel kümelenme konusunu incelemeye devam edeceğiz. Bol Ar-Ge ve inovasyonlu günler dileyerek, sevgiyle kalın.

Kaynakça
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdarisi Başkanlığı Teşvik ve Muafiyetleri Kanunu, Pub. L. No. 20498, Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi 1 (1990). https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=3624&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5