Kitap Alalım...! Kitap Okuyalım...!
Atalay Kızılay
İnsanlığın ilerlemesini sağlayan en kuvvetli güç, kitap olmuş, okumak olmuş daha sonra hızla gelişen ve yayılan teknoloji olmuş. Her kitap size başka hayatlar, başka insanlar, başka karakterler hakkında yeni bakış açıları kazandıracak. Böylece empati yeteneğiniz gelişecek ve çok daha açık fikirli bir insan olacaksınız.
“ Kitap okumanın bilgi birikiminizin derinleşmesinde ve genişlemesinde önemli faydaları olacaktır.”
Bilgisayar oyunları çok fazla televizyon, tablet ve akıllı telefonların başında çok uzun süre geçirmenin çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığına olumsuz etkilediğini biliyoruz. Gerçek hayattan kopardığını, spor ve eğlence yerine internette zaman geçirdiklerini biliyoruz. Kitap okumadıklarını, sosyalleşemediklerini çok iyi biliyoruz. Anne babaların kolayına gelen bu bilgisayar oyunları ve çocukların çok fazla televizyon izlemesi çocuklarımızı yanlızlaştırıyor, gerçek hayattan koparıyor ve onlara ciddi zararlar veriyor. Madde bağımlılığı gibi bilgisayar oyunu ve televizyon bağımlısı olan çocuklar bir taraftan da asosyalleşiyorlar, aileden de kopuyorlar.
Teknoloji nedir ?
Nasıl kullanılmalıdır ?
Bu konular hakkında gençlerimizi ve çocuklarımızı bilgilendirelim. Fakat ilk önce bizler biraz araştıralım ve bilgi sahibi olalım.
Teknoloji; insan düşüncesi, emeği ve çabasını gerektiren bir ürün, yalnızca bir makine, makine üreten makine. Teknoloji insanların ürettiği bir ürün. Teknoloji iyi ve kötü olmak üzere iki zıt görüşü bünyesinde barındırmakta. Teknoloji süreç, bilgi, amaç ve anlam boyutlarına sahip olan yaşamımızın her boyutunda yer alarak bizlere heyecan verici değişiklikler ve kolaylıklar sunmasının yanı sıra, tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, çocuk ve gençleri teknolojinin zararlı etkilerinden korumanın zor olmadığını belirtirken bazı oyunların çocukların kriz çözme, zaman yönetimi, hızlı karar verme gibi olumlu etkilerinin yanı sıra, fazla kullanımın sosyalleşememe, öğrenme güçlüğü, kötü not gibi psikolojik ve obezite, görme bozukluğu, sinir sıkışması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğununda altını çiziyor.
Çocuğum bilgisayarın başından kalkmıyor; cümlesini kurmakdansa onları bu sorunlardan korumak aslında çok da zor değil. Önemli olan zarar ve karar arasındaki dengeyi iyi kurmak ve ekran bağımlılığını ‘güvenli ve yararlı’ forma dönüştürmek. Teknoloji, yaşamı daha kolaylaştırmak, insanın sorunlara pratik çözüm getirmemesi yönünden (iyi kullanıldığında) gerekliliktir. Hayatın dışında kalmamamız şartıyla.
Yorumlar
Trend Haberler
Aydın’a yılın ilk karı yağdı
Aydın'da acı ölüm: Hız tutkusu sonu oldu
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi