Durup dururken bu sözü nereden hatırladım, anlatayım. Bir Muharrem İnce beyanı... Tam hali: "Biz seçimi 'gel bakalım Muharrem' dediği an kaybettik."
CNN Türk'teki 40 programında CHP'nin önceki dönem genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını ilan ettiği anla ilgili konuşan İnce, "Biz seçimi 'gel bakalım Muharrem' dediği an kaybettik. Millet bu çift başlılığı sevmedi," demişti. Ben bir şey demedim.
Yakında sandık ortaya konulur mu?
Bu ekonomik sıkıntılı ortam ne gibi güzellikler doğurur bilinmez.
Ancak CHP Genel Başkanı Özel, Habertürk TV'de Faruk Aksoy'un canlı yayınına konuk olarak, "Aday değilim, bu çok net" diye konuştu.
Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumartesi günü Habertürk TV'de Faruk Aksoy'un canlı yayınına katıldı ve Cumhurbaşkanlığı'na aday olmayacağını belirtti. Özel, "Penaltıyı en doğru kişi atacak," ifadelerini kullanarak, "Aday değilim, bu çok net," dedi. Ayrıca, "Ben, daha önce de anlattım. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini yeniden iktidar yapmaya ve genel başkan olarak tarihe geçmek istiyorum," ifadelerini ekledi.
Olabilir, bu kendi tercihidir. Şartlar böyle konuşmasını gerektiriyordur veya bir yerlere mesaj veriyordur, bilemem... Ama daha önümüzde çok zaman var. Oyunu kuranlar bu ifadelere gülüyor mudur, ne dersiniz?
Ancak siyasette 24 saat çok uzun bir süredir, (Süleyman Demirel). Bakın, "Başbakan olacağım" diye bas bas bağıran abla şimdi emekli. Yarın hiç ummadık bir mahkeme kararı ile "aday olsun" denilen kişiler yasaklı duruma düşerlerse, bir partinin genel başkanına "zamanında sen bunu demiştin" diye hatırlatan çıkar.
Aklıma nedense 16.05.2010 tarihli haberindeki "Aday değilim, Baykal döner" sözleriyle Kılıçdaroğlu'nun son kararını HABERTÜRK'e açıkladığı haber geldi. Sonra hemen genel başkan olmuştu... Sahi, kaç seçim kaybederek tarihe geçti?
Neyse, burada her an birisi çıkıp sizi adaylıktan edebilir; spontane hayatın hediyesi olarak bir şikayet ile Cumhurbaşkanı olma isteği olanların heveslerini kursağında bırakabilir.
Cumhurbaşkanı, Milletvekili ve Belediye Başkanı Seçilme Yeterliliği, Anayasa m.101/1’e göre; Cumhurbaşkanının “milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması” şartı aranıyor. 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun “Seçilme yeterliği” başlıklı 6. maddesine göre; “Kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilir.”
Milletvekili seçilme yeterliliği, hem Anayasa m.76’da hem de 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu m.11’de düzenlenmektedir. Anayasa’nın "Milletvekili Seçilme Yeterliliği" başlıklı 76. maddesi ile 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Yasası'nın "Milletvekili Seçilemeyecek Olanlar" başlıklı 11. maddesinde belirtilmiştir. Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ya da süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkûm olanlar, TCK'nın (Devletin Şahsiyetine Karşı Cürümler) başlıklı ikinci kitabının, birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkûm olanlar, TCK 312. Maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçlarından mahkûm olanlar ve TCK'nın 536. Maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı yasanın 537. Maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkûm olanlar milletvekili seçilemezler.
Demedi demeyin, gün gelecek hep birlikte bunları hatırlayacağız.