Aile çiftçiliği
Emek Yaşar Karakulak
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) 2014’ü uluslararası Aile Çiftçiliği yılı ilan etmişti. Hükümet aynı yıl Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesi için Toprak Koruma ve Arazi Kullanım kanunda değişiklik yapan kanunu meclisten geçirerek uygulamaya koydu.
Hükümet kanuna niçin gerek duyulduğunun açıklamasını yaparken, Türkiye’nin yaklaşık 23 milyon hektar arazisin de 3 milyon tarım işletmesi olduğunu,30 milyon parselden oluştuğunu bu arazilerin 40 milyon sahibi olduğunu bu durumun ölçek ekonomisi açısından sürdürülemez hale geldiği görüşünü savunuyordu.
Tarım arazilerinin giderek daha küçük parseller dönüşmesi doğru saptama. Ancak bu saptama yalnızca miras hukukuna bağlamak yanlıştı. Tarımsal üretimde küçük parseller ülkenin bir gerçekliği olduğunu, bu nedenle aile işletmeciliği yapan milyonlarca çiftçinin gerçeğini atlayarak sorunu sadece miras hukukunda yapılan düzenlemelerle çözmek mümkün mü, Soruyu başka biçimde sormak konuyu daha anlaşılır hale getiriyor. Tarımda şirketleşme sorunu çözer mi?
Bize sürekli masal anlattılar. Bize ”Tarımsal üretim büyük yapılmalı. Çiftçi maliyetleri düşürünce kazanıyor. Amerikalı çiftçi bu nedenle kazanıyor ”dediler. Bize yalan söylediler. ABD’de devasa boyutlarda toprakların işlendiği biliniyor. Bu toprakları işlemede büyük şirketlerin özelikle hayvancılıkla ilgili olanları payının yüzde 3-4 geçmediğini ve tarımsal üretim yapan işletmelerin yüzde 98’inin aile işletmesi olduğu gerçeğinin üzeri kapattılar. Nedeni çok açık, Küçük aile işletmeciliği, çözülsün, Tarımsal üretimde büyük şirketler egemen olsun istiyorlar. Bu yüzden tarımla ilgili işletmelere büyük destekler sağlanıyor. Büyük şehir yasasıyla bir günde 16000 köy mahalle yapıldı. Bu yasayı çıkarırlarken, köylerde yapılan küçük ve orta ölçekli çiftçiler, hayvancılıkla geçimini sağlayanları hiç düşünmediler.
Tarımda ülke gerçeklerine uygun bir model düşünülüyorsa, bizde ve dünya da üretimin en önemli unsuru olan aile işletmeciliğinin öneminin kavranması, tarımsal desteklemeler de önemine uygun pay ayrılması gerekiyor. Aile çiftçiliğini desteklemede daha fazla geç kalınması durumunda, ithalatın çıkmaz sokaklarında kurulan pazarına; ucuz et, saman, elma vb almaya daha çok gidersiniz. Benden yazması.
Yorumlar
Trend Haberler
Aydın’a yılın ilk karı yağdı
Aydın'da acı ölüm: Hız tutkusu sonu oldu
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi