NEDEN İNSANIN SESİ KENDİNE FARKLI GELİR?
Cemre Uzun
Kendi ses kaydımızı dinlediğimizde çoğunlukla duyduğumuz sesten rahatsız oluruz ve o sesi duyduğumuzda kimlik endişesi yaşarız. Çünkü normalde kendi sesimizi iki şekilde algılarız. Konuştuğumuzda oluşan ses dalgaları diğer dış kaynaklı sesler gibi havada yayılırken kulağımıza ulaşır ve kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanır.
Teknik olay, titreşimle ilgili
İlk olarak kendi sesimizi, tıpkı diğer seslerde olduğu gibi kulak çeperimize çarparak işitme duyumuzu tetikler. Aslında sadece bu aşamada duyduğumuz şey dışarıya yansıyan gerçek sesimizdir. Başkaları da bizi bu ses ile duyar.
Kayıttan kendi sesimizi dinlerken, ses tellerimizde titreşim gerçekleşmediği için kulak zarımıza doğrudan ve yalnızca gerçek sesimiz girer. Böylece kendi sesimizin gerçek halini duyarız.
Kimlik psikolojisi
İngiltere’deki Essex Üniversitesi psikoloğu Dr. Silke Paulmann, kendi sesimizin yabancı gelmesi durumu üzerine bilimsel bir araştırma yapmıştı. 2018’de yayımlanan araştırma sonuçlarıyla oldukça tuhaf bir detaylar ortaya çıktı.
2013'te yapılmış bir başka araştırmada, gönüllü deneklere başka insanların sesiyle birlikte kendi sesleri de dinletildi. Herkes den duydukları seslere bir çekicilik puanı vermesi istendi. Bilim insanları katılımcılara kendi seslerini bir başkasının sesi olarak sunduklarında, verilen puanların da yükseldiğini tespit ettiler.
Sesimiz üzerinde tam ve bilinçli bir şekilde kontrole sahip değiliz. Ses tellerimiz, vücudumuzdaki en yüksek sinir/kas lifi oranına sahip. Bu nedenle konuşurken sesimizi kontrol etmemiz son derece güç ve uzun süreli eğitim ya da tecrübe gerektiren bir süreç. Bu nedenle bilim insanlarına göre ses kontrolü konusunda uzman değilsek, kendi sesimiz kimlik endişesine yol açıyor.
Yorumlar