Germencikli vatandaşlarımın yaşam koşullarını yükseltmek ve yaşlılıkta yaşam kalitesi yüksek bir yaşam sürdürmeleri için uzun vadeli hedeflerin dikkate alınması gerektiğine inanıyorum. Bu topraklarda doğan bir evladınız olarak Germencikli vatandaşlarımın bana verdiği belediye başkanlığı görevinin sorumluluğu ile uzun vadeli gerontolojik açılım, yatırım ve hizmetleri hayata geçirmenin yollarını arıyorum.
Germencik, coğrafi konumu, iklimi, demografik yapısı, sosyal ve kültürel özellikleriyle severek yaşlılığımızı geçireceğimiz temel koşulları bize sunuyor. Fakat şimdiye kadar bu temel üzerine gerontolojik hizmetlerin inşa edilmesi düşünülmemesinin nedeni ise genç nüfusumuza odaklı yerel politikalara yönelmiş olmamızdır. Ama yaşam süresi uzamaktadır ve yaşlılarımız hızla çoğalmaktadır. Bu da bizim gelecekle ilişkili belediyecilik kapsamında algılarımızın değişmesi gerektiğine işaret etmektedir. Geleceğin Germencik’inde yaşlıların muhakkak dikkate alınması ve yaşlı hizmetlerinin Germencik’in değişmez bir parçası haline getirilmesi gerekiyor.
Germencik nüfusu 2016 yılı itibariyle 43.817’dir. Bunun 21.854’ü erkek, 21.963’ü kadındır. Son 10 yılda Germencik nüfusunda bir değişim olmamış, 2007 yılından bu yana Germencik’in nüfusu 43.000 civarındadır. Yani dengeli bir nüfus yapısına sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.
Germencik’i yaşlı dostu bir yerleşim yeri haline dönüştürebilmek için çok yönlü girişimlere yönelmemiz gerekecektir. Örneğin yaşlanma süreçlerine müdahale olanaklarımızın muhakkak gözden geçirilmesi gerekmektedir. Şu anda hangi olanaklara sahibiz, daha nelere ihtiyacımız ve gelecekte nelere ihtiyaç duyacağız? Bunlara vereceğimiz cevaplar, uygulamaya koyacağımız hizmetler ve vatandaşımızın zaten mevcut olan yaşlılığa yüksek duyarlılığı sayesinde adım adım Yaşlı Dostu Germencik’i ülkemizin bir markası haline getireceğiz.
Şu anda birey ve aile odaklı projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Germencik’in yaşlı dostu olarak markalaşması için bireye odaklı projelerimizin istihdam odaklı olması gerektiğine inanıyorum. Geleceğin Germencik’inde Germencikli gençler yaşlılara hizmet sunmalıdır. Bu da gerontolojik (yaşlı bilimi alanına ait) eğitim, hizmet ve yatırımların desteklenmesi anlamına gelmektedir. Yaşlı Dostu Germencik nesilden nesle aktarılan bir değer olmalıdır. Bu değerin yaratılması için çalışmalarımızı canla başla sürdürüyoruz.
Germencik’i yaşlı dostu yapma girişimlerimizde yalnız değiliz. Bizi destekleyen, bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan dostlarımıza şükran borçluyuz. Özellikle Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı ve Gerontolojiyi ülkemize getiren bilim insanımız Prof. Dr. İsmail Tufan’a çok teşekkür ediyorum. Gerontoloji alanında yurtiçi ve yurtdışında tanınan bu bilim insanımız Germencik için gönüllü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Gerontoloji alanında araştırma, yayın ve projeleri ile tanınan Prof. Dr. Tufan ile baş başa vererek Allah’ın izniyle Germencik’i yaşlı dostu bir yöre haline getireceğiz.
Gerontolojik hizmet kavramı altında Germencik’te kurumsal hizmetlerden gönüllü hizmetlere, gerontolojik eğitim ve mesleki gelişim projelerinden ulusal ve uluslararası seminer, konferans ve sempozyumlara varıncaya kadar her konuyu dikkate alarak Germencik’in geleceğine şekil veriyoruz.
Sayın Germencikli vatandaşlarım; biz bir aileyiz ve yaşama eklediğimiz anlamlarla anılan bir aile olmak için çabalıyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışının sizlerin katkısıyla Germencik’te yeşermesinden büyük sevinç ve kıvanç duymamı anlayışla karşılayacağınızdan eminim ve aynı sevinç ve kıvancı sizlerin de yüreklerinizde hissettiğinizi biliyorum. Fakat sadece duygularla hedeflerimize varamayız. Gönül ver akıl arasında sağlam köprüler kurmalıyız. Şunu demek istiyorum: İnsan sevgimiz ve Germencik’e duygusal bağlılığımız ile akla dayalı rasyonellik yeteneklerimizi birleştirip, Yaşlı Dostu Germencik vizyonumuzu el birliği ile yaratmalıyız. Yani belediye başkanınız olarak sadece benim istemem yeterli değildir. Germencik halkı bu vizyonu kendi vizyonu olarak kabul etmelidir. Ancak o zaman birlik ve beraberliğin gücüyle hedefimize varabiliriz.
Yaşlı Dostu Germencik’te başarılı yaşlanmanın temellerini atmaktayız. Başarılı yaşlanmadan bizim anladığımız ise şudur: Germencikli her vatandaş kendi istek ve hedefleri doğrultusunda ömür boyu bağımsız bir yaşam sürdürme olanağına sahip olmalıdır. Bu olanağa erişme ve bunu kullanma fırsatlarında eşit şekilde her Germencikli yararlanmalıdır. Gerçekleştirilmesi bilgi ve akla dayanan bu hedefe artık rotamızı çevirmiş bulunuyoruz. Yaşlanma süreçlerine müdahale edebilecek bir belediyecilik için kolları sıvadık. Yaşından ve cinsiyetinden bağımsız her Germencikli vatandaşımızın tanımladığım anlamıyla başarılı bir yaşanma sürecinden geçerek yaşlılığa erişmesini sağlamak ve hayattan ayrılırken gözünün arkada kalmayacağı Germencik’i yaratmak üzere uğraş veriyoruz. Aktif, bağımsız, güvence altına alınmış insanlarımızın sayısını çoğaltmaya çalışıyoruz. Germencik’te yaşlılığın ağlayan yüzünü güldüren projeleri hayata geçirdikçe vatandaşımızın da yüzünün güleceğine inanıyoruz.
En önemli projelerimizden biri Germencik’i “bariyersiz çevre” modeline göre yeniden dizayn etmek olacaktır. Bundan fiziksel çevrenin yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın ihtiyacına göre düzenlenmesini ve yapılandırılmasını anlıyoruz. Bunun için zaten 2005 yılında yürürlüğe giren bir yasa vardır. 7 Temmuz 2005 tarihli 25868 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Kanunun geçici 2.maddesi uyarınca, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, engellilerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesini öngörmektedir. Bu yasayı dikkate alarak ve yaşlılık boyutunu da bunun kapsamında değerlendirerek Germencik’i engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın topluma katılımına engel olan bariyerlerden arındıracağız.
Her ne kadar bu yasa bize hedefi tarif etse de hedefe nasıl ulaşılacağını anlatmamaktadır. Hiçbir yasa bunu yapmaz. Yasaların yaşamda somut örneklere dönüşmesi bilgiyle bağlantılıdır. Yaşlı Dostu Germencik’i “bariyersiz” hale getirebilmemiz için Ekolojik Gerontolojinin teori, kavram ve uygulamalarından yararlanacağız. AÜ Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan bu alanda ülkemizin nadir uzmanlarından biri olarak yine bilgi ve tecrübelerini bizimle gönüllü olarak paylaşacağı garantisini vermiştir. Gerontoloji ve yerel politika el ele vererek Yaşlı Dostu Germencik’i inşa edeceğiz. Torunlarımızın bizi saygıyla anacağı adımları atıyoruz.
Yorumlar