Egsoz dumanını servete dönüştüren teknoloji
Cemre Uzun
Manchester Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, egzozdan çıkan zehirli dumanları servete dönüştürebilecek bir teknoloji geliştirdi. kirletici maddeyi yakalamak ve dönüştürmek için yalnızca su ve hava kullanan bu teknoloji, endüstriyel alanda çığır açabilir.
Benzinli ya da dizel bir aracın egzozundan çıkan zehirli dumanlar, doğaya ve gezegenimize ciddi ölçüde zararlar veriyor. Özellikle çevre kirliliğinin giderek arttığı bu dönemde bilim insanları, egzoz dumanını yakalayıp nitrik aside dönüştürmenin bir yolunu buldular.
Adete bir servet değerinde olan bu teknoloji sayesinde elde edilen kimyasal ise naylon kumaş ve gübre üretiminden roket yakıtı ve patlayıcı maddelere kadar pek çok endüstriyel alanda kullanılabilecek.
Manchester Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmalar neticesinde ortaya koyulan teknoloji, kirletici maddeyi yakalamak ve dönüştürmek için su ve havayı kullanan bir “metal-organik yapı” (MOF) olarak adlandırıyor. Projede görev alan araştırmacılardan Martin Schröder, bu teknolojiyi kullananların maliyetlerini en aza indirgeme ve elde edilen nitrik asit üretiminden kâr etme potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söylüyor.
2016'da küresel nitrik asit pazarının 2,5 milyar dolar gibi bir seviyeye ulaştığını belirten Schröder, bu teknolojiyi kullanmak için gereken şeylerin yalnızca su ve hava olduğunu, dolayısıyla işin kâr boyutunun da göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.
Bir tür gözenekli kafes gibi davranan MOF’ler, içindeki gazları hapseden minik 3D yapılar olarak tanımlanıyor. Bilim insanları, yeni teknolojinin hava kirliliğinin kontrolüne yardımcı olabileceğini ve azot dioksitin çevre üzerindeki olumsuz etkisini giderebileceğini söylüyorlar.
Manchester'daki bir doktora öğrencisi Jiangan Li’nin raporunda, atmosfere salınan sera ve toksik gazlarının geçmişte yakalanmasının düşük konsantrasyonlarından dolayı nispeten daha zor olduğu yazıyor. Ayrıca raporda yazan bir başka sorun ise ele geçirilen gazları filtrelemek ve kullanışlı ürünlere dönüştürmek için pratik bir yol bulmaktı.
Bilim insanları, yeni yayınlanan bu çalışma sayesinde bu sorunlara bir çözüm sunabilmeyi umuyorlar. Projenin doğaya olan katkısı ve düşük maliyetleri göz ardı edilemeyecek türden şeyler. Şimdilik araştırma aşamasında olan bu projenin endüstriyel alanda ne gibi katkılar sağlayacağını ise ancak ilerleyen günlerde görebileceğiz.
Yorumlar