AYDIN SAHİPSİZ
Metin Aydın
Türkiye'de TÜİK tarafından bireylerin ve hane halklarının yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik belli aralıklarla "yaşam endeks" çalışmaları yapılmaktadır. İllerde yaşam endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsamakta.
TÜİK'e göre 2016 yılında Aydın yüzde 53,46 il mutluluk düzeyi ile Türkiye'de en mutlu insanların yaşadığı 67'ci il. Yine TÜİK'e göre 2013 yılında Aydın yüzde 73,8 il umutluluk düzeyi ile Türkiye'de geleceklerinden en umutlu insanların yaşadığı 65'ci il. Bu verilere göre Aydın'da yaşayan insanlar yaşadıkları andan, ortamlardan, hayat koşullarından ve geleceklerinden Türkiye'de en az mutlu ve umutlu insanların başında gelmektedir.
Türkiye'de niye Aydın'da en mutsuz ve umutsuz insanların yaşadığını yaşam endeksini oluşturan parametrelere baktığımızda daha iyi anlayabiliyoruz.
"Konut sahip olma ve konutun özellikleri" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 52'ci sırada yer almaktadır. Konut içinde tuvalet mevcudiyetine baktığımızda ise Aydın'da konutların yüzde 78,6'da tuvalet olup bu özellik bakımından Aydın Türkiye'de 70'ci ildir. Aydın'dan daha kötü durumda olan iller ise Adıyaman, Ağrı, Kars, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis'tir.
"Çalışma hayatı" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 32'ci sırada yer almaktadır.
Aydın'da çalışanlar günlük 53,9 TL ortalama kazanç ile Türkiye'de en az kazanan 26'cı il’dir.
"Gelir ve servet" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 34'cü sırada yer almaktadır.
Aydın'da yaşayan insanların gelirlerine göre durumlarına baktığımızda Aydın'da yaşayanların yüzde 49,9'un temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını, bu özellik bakımından Aydın'ın Türkiye'de en kötü 39'u il olduğunu görüyoruz.
"Sağlık" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 17'ci sırada yer almaktadır.
Aydın binde 9,2 bebek ölüm oranı ile Türkiye'de bebek ölümünün en fazla olduğu 53'cü ildir. Aydın'da halkın kamunun sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 78 olup bu özellik bakımından Aydın 45'ci sırada yer almaktadır.
"Eğtim" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 28'ci sırada yer almaktadır. Fakat Aydın'da yaşayan halkın kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı p,8 olup bu özellik bakımında Aydın Türkiye'de 54'cü sırada yer almaktadır.
"Çevre" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 10'cu sırada yer almaktadır. Fakat çevre kirliliğini oluşturan bileşenlere baktığımızda 65 mikrogram/m3 yıllık ortalama PM10 değeri bakımından Aydın Türkiye'de 22'ci sırada,SO2 kirliliği bakımından ise Türkiye'de 2'ci sırada yer almaktadır.
"Güvenlik" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 69'cu sırada yer almaktadır.
Aydın'da yaşayan halkın yüzde 82,2'i kamunun asayiş hizmetlerinden memnun olup bu özellik bakımından Aydın Türkiye'de 59'cu sırada yer almaktadır.
"Sivil katılım" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 58'ci sırada yer almaktadır.
Aydın'da sendika/dernek faaliyetleri ile ilgili olan halkın oranı yüzde 5 olup bu özellik bakımından Aydın Türkiye'de en kötü 17'ci ildir.
"Alt yapı hizmetleri" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 18'ci sırada yer almaktadır. Aydın'da yaşayan halkın yüzde 90'nı kanalizasyon ve şebeke suyuna erişim sağlamakta olup bu özellik bakımından Aydın Türkiye'de 17'ci sırada yer almaktadır.
"Sosyal yaşam" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 31'ci sırada yer almaktadır. Aydın'da yaşayanların yüzde 52,1'i sosyal hayatından memnun olup bu özellik bakımından Aydın en iyi 44'cü ildir.
"Yaşam memnuniyeti" parametresi bakımından Aydın Türkiye'de 68'ci sırada yer almaktadır. Aydın'da yaşayan halkın yüzde 53,5'de mutlu gerisi mutsuzdur.
Yaşam memnuniyet endeksini oluşturan parametrelere baktığımızda Aydın'da yaşayan bireylerin ve hane halklarının pek çok kategoride Türkiye ortalamasının altında olduğunu görmekteyiz. Örneğin Aydın'da yaşayan halkın yarısı temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor yarısı karşılayamıyor, Aydın'da yaşayan halkın yarısı sosyal yaşamlarından memnun yarısı memnun değil ve Aydın'da çalışanlar Türkiye'de günlük olarak en az kazanan insanlar. Tüm bu veriler ise Türkiye'nin en büyük 20'ci ili olan Aydın için çok acıdır. Acı olan diğer bir gerçekte 2017 yılı sonlarına geldiğimiz zaman diliminde yaşam memnuniyet endeksini oluşturan pek çok parametrede Aydın'ın artarak daha kötü değerlere sahip olmaya devam etmesi, bu felaket tablonun gelecekte çözümü adına en ufak bir işaretin görülmemesi, halkın yaşadığı mutsuzluk ve umutsuzluğun katlanarak artıyor olmasıdır. Aydın'ın bu kötü kaderinin tek çözümü ise "Aydın'ın tüm Aydın halkı ve kurumları ile ortak yönetilmesi, Aydın'ın değerlerinin-varlıklarının-zenginliklerinin korunması ve Aydın halkı yararına kullanılması, hakça paylaşılması, her Aydınlının geleceğinin güvence altına alınmasıdır".
Yorumlar