Yaşam memnuniyet endeksine göre Aydın'da yaşayan insanlar yaşadıkları andan, ortamlardan, hayat koşullarından ve geleceklerinden Türkiye'de en az mutlu, memnun ve umutlu insanların başında gelmektedir. Bu endekse göre Aydın'da yaşayan halkın yarısı temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor yarısı karşılayamıyor, Aydın'da yaşayan halkın yarısı sosyal yaşamlarından memnun yarısı memnun değil ve Aydın'da çalışanlar Türkiye'de günlük olarak en az kazanan insanlar arasında yer almaktadır. Türkiye’nin batısında yer alan, okur yazar oranının yüksek olduğu, dünya ile entegrasyon içinde olan, modern ve çağdaş insanların yaşadığı, Türkiye’nin en büyük 20’ci ili olan Aydın için verilen bu sonuçların doğruluğu insanda ilk planda kuşku uyandırmaktadır. Fakat bu sonuçlara yukarıdan-aşağıya, yandan-içinden yada nereden ve hangi açıdan bakarsanız bakın maalesef doğrudur. Aydın’ın son on yıllık tarım, sanayi, hizmet sektörlerinin durumuna, Aydın’ın Türkiye’nin kazanımlarından kendi adına düşen payı ne kadar aldığına baktığımızda bu sonuçların gerçekliği ve sebepleri kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
2004-2014 döneminde Aydın’ın tüm Türkiye tarım gelirleri içindeki payı .9
(%2.79-%2.4), sanayi gelirleri içindeki payı .3 (%0.81-%0.71), sektörler toplamı gelirleri içindeki payı .9 (%1.09-%0.96) azaldı. Hizmet gelirleri içindeki payı ise %0.91 ile aynı kaldı. Bu rakamlara baktığımızda 2004 yılına göre 2014 yılında aradan geçen 10 yıllık sürede Aydın’da tarımın, sanayinin,
sektörler toplamının gerilediğini, bu sektörlerde çalışanların daha az kazandığını, daha çok fakirleştiğini, işsizliğin arttığını, köyden-kente göçün arttığını, Aydın’ın her alanda küçüldüğünü, gerilediğini söyleyebiliriz. Aydın’ın bu süreçte küçülmesinin önemli sebeplerinden birisi de Aydın’ın Türkiye merkezi yönetiminden ve bütçesinden kendi adına düşen payı ve hizmeti yeterince alamaması, Aydın’ın dışlanmasıdır. Nitekim 2004-2014 dönemlerinde Aydın’daki sektörlere uygulanan vergi sübvansiyonu .1 (%1.08-%0.96) azalmış, Aydın’ın GSYİH’dan aldığı kendi adına düşen pay .9 (%1.09-%0.96) azalmıştır.
Aydın tarım kenti olup tarıma dayalı sanayi ile beraber Aydın’da yaşayan insanların üçte ikisi geçimini bu sektörlerden sağlamaktadır. Fakat son on yıllık rakamlara baktığımızda Aydın’da tarım ve sanayinin gerilediğini, bu gerilemeye bağlı olarak bu sektörlerde çalışan ve geçimini sağlayanların mağdur olduğunu,
Aydın’ın Türkiye tarım ve sanayi sektörlerine yeterince katkı sunamaz hale geldiğini görmekteyiz.
Normalde mevcut durumda Aydın’ın gelişmesi ve Türkiye tarım, sanayi, hizmet sektörlerine katkısının arttırılması, desteklenmesi gerekirken Aydın’da tersi olmakta, merkezi ve yerel yönetimler tarafından Aydın tarım, sanayi, hizmet sektörlerine katkı ve destek giderek azalmaktadır.
Aydın’da son yıllarda daha fazla olmak üzere tarım alanları ve ekilen araziler azalmakta, var olan tarım alanları da kirletilerek verimsiz hale getirilmekte su kaynakları azalmakta-kirletilmekte-özelleştirilmekte, Aydın’ın marka tarım ürünlerinin kalitesi-miktarı-değeri azalmakta, Aydın’da çevresel kirlilik olaylarının artmasına bağlı olarak üretilen tarımsal ürünler sağlıklı gıda özelliğini kaybetmekte, Aydın’da sürdürülebilir tarım-gıda-yaşam tehlikeye girmektedir.
Aydın’ın gerçekleri maalesef bu olmasına rağmen merkezi ve yerel yönetimler tarafından bu gerçekleri tersine çevirecek çözüm odaklı hiç bir kalıcı adım atılmamakta, sorunlar günlük politik çekişmeler ve saptırmalar ile unutturulmak istenmekte, Aydın’ın sürdürülebilir tarımı-sanayisi-çevresi-ekolojisi-gıda-yaşam güvencesi ve geleceği tehlikeye atılmaktadır.