Merhabalar! Yeni yılın gelmesi çoğumuzu heyecanlandırır. Evlerin renkli ve süslü bu hallerinin kişileri daha mutlu hissettirdiğine dair birçok çalışmada vardır. Yılbaşı süslerinin kişilerde dopamin etkisi yaratır ve kişileri heyecanlandırır. Yakınlarımızı özel günlerde mutlu etmek için aldığımız hediyeler, aynı zamanda bizlerin de mutlu olmasını sağlar. Yeni yıl yaşam kalitesini arttırmanın yanı sıra stresin ve kaygının yönetilmesine yardım eden hormonların da artmasına neden olur. Böylece yaşanan bir senenin insanlarda yarattığı stres yeni yıl coşkularıyla azalır. Ayrıca yılbaşı kutlamalarında yapılan aktivitelerden biri olan birlikte aileyle/arkadaşlarımızla zaman geçirerek sosyal ihtiyaçlarımızı da gidermiş oluruz.

Yılbaşının etkisiyle ilgili Danımarka’da bir araştırma yapıldı. Yılbaşına önem verip her yıl kutlayan ve önem vermeyen kişilere, çeşitli resimler gösterilerek beyin görüntüleme teknikleri ile iki grup karşılaştırıldı. Sonuç olarak, yılbaşına önem veren kişilerin beynin bir bölgesi daha aktifti. Bu bölge, aynı zamanda yüzdeki duyguların tanınması, maneviyat ve bedensel duyularla da ilişkilidir. Dolayısıyla yılbaşı mutluluğunun beyindeki bu bölgenin daha aktif olmasından kaynaklanabildiği çıkarımına ulaşabiliriz

Son olarak, aslında bizi mutlu eden şeyin bir arada ve dayanışma içinde olmak olduğunu söyleyebiliriz. İnancınız ne olursa olsun, özel günlerin önemli bir ihtiyaca, umut etmeye yaradığını unutmayın. Böyle günlerde çok fazla harcama yapmak, pahalı yerlere gitmek zorunda değilsiniz. Hediyelerinizi ve süslemelerinizi kendiniz üretebilir, evde yapacağınız aktivitelerle ve yılbaşı temalı filmlerle keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bir günün diğerlerinden daha özel olduğunu düşünmeniz ve içinizde tekrar alevlenen heyecanı duyumsamanız mutlu olmanız için yeterli olacaktır.

Yeni yıla girmeden önce ulaşabileceğiniz hedefler belirleyin. Hafta başı, yılbaşı gibi günler başlangıcı anımsattır. Yeni başlangıçlar yüksek motivasyon ister. Yeni yıl motivasyonunun umut verici bir yanı vardır. Bu nedenle bir başlangıç noktası belirlemek için doğru zaman olacak. Burada en önemli şey, tam olarak ne yapmak istediğinizi tüm detaylarıyla netleştirmektir. Yani varmak istediğimiz noktayı ve o noktaya varana kadar izleyeceğimiz yolu iyi tanımlayın. Hedeflerinizin zorluk listesini çıkarın. Ve küçük hedeflerinizden uygulamaya başlayın. Küçük hedeflerin uygulaması her zaman daha kolaydır. Ayrıca büyük hedefe yavaş yavaş ama daha emin adımlarla ulaştırır. Değişikleri hayatımıza teker teker yerleştirmek de uzun dönemli kalıcılık sağlayacaktır.