TÜRKİYE MUTSUZ, AYDIN DAHA ÇOK MUTSUZ
Metin Aydın
TÜİK tarafından bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve subjektif göstergeler kullanarak yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik belli aralıklarla "yaşam endeks" çalışmaları yapılmaktadır. İllerde yaşam endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsamakta.
Birey ve hane halklarının yaşam memnuniyetini değerlendirmek için ise "mutluluk düzeyini tespit etme" çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda ülkelerin genel mutluluk düzeyini belirlemede altı ana kriter kullanılıyor. Bu kriterler, kişi başına gelir, sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, güven, yaşam özgürlüğü ve cömertlik olarak belirlenmiş. Dünya çapında belirlenen mutluluk kriterlerine sosyolojik açıdan bakıldığında ülkemizin mutluluk kriterleri kültürel altyapıya göre farklılık gösteriyor.
Türk Dil Kurumuna göre "mutluluk" bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşmaktan duyulan kıvanç duyumu, bir isteği, özlem yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanmaktadır.
Birleşmiş Milletlerin dünyada 158 ülke arasında yaptığı mutluluk düzeylerini tespit etme araştırmalarına göre Türkiye 2005-2007 verilerine göre dünyada mutluluk düzeyi bakımından 51. sırada, 2010-2012 verilerine göre 77. sırada, 2012-2014 verilerine göre 78. sırada yer almaktadır. 2017 Dünya Mutluluk Sıralaması’nda ise Türkiye 155 ülke içerisinde 69. sırada yer almıştır.
TÜİK 2017 yılı Haziran ayında 2016 yılı Türkiye il mutluluk düzeyleri çalışmasını yayınladı. Aydın 81 il arasında en mutlu 68'ci il olarak ilan edildi. Aydın ilinin mutluluk düzeyi S,46 idi. Bu sonuçlara göre Aydın ilinin yarısı mutlu yarısı mutsuz olarak görülüyor. Türkiye'nin en mutlu ili olan Sinop'un mutluluk düzeyi yüzde 77,66 olup Sinop ilinde yaşayan 4 kişiden 3'ü mutlu olarak görülüyor. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin 2016 yılı ortalama mutluluk düzeyi ise yüzde 61,15. Tüm bu sonuçlara baktığımızda 2016 yılında Aydın ilinde yaşayan birey ve hane halklarını mutluluk düzeyi Türkiye ortalama değerinden yüzde 12.57 daha azdır.
TÜİK'in 2013 yılı Türkiye'deki illerin mutluluk düzeyi ve sıralamasına baktığımızda Sinop yüzde 77,7 mutluluk düzeyi ile Türkiye'nin en mutlu ili idi. Aydın ise yüzde 53,5 mutluluk düzeyi ile Türkiye'de en mutlu 67'ci il oldu. Bu sonuçlara göre Aydın'da yaşayan birey ve hane halklarının yaklaşık yarısının mutlu yarısının mutsuz olduğunu söyleyebiliriz.
TÜİK verilerine göre 2013 yılında Türkiye'nin ortalama mutluluk düzeyi yüzde 59 idi. Bu sonuçlara göre 2013 yılında Aydın ilinde yaşayan birey ve hane halklarının mutluluk düzeyi Türkiye ortalama değerinden yüzde 9,32 daha az.
TÜİK'in 2013-2016 yılları dönemlerinde yaptığı Türkiye mutluluk düzeyleri çalışmalarına baktığımızda Aydın'da yaşayan birey ve hane halklarının mutluluk düzeyleri giderek azalmakta, Aydın'ın mutlu il sıralaması sürekli şekilde gerilemekte,
Aydın'da mutlu olan birey ve hane halklarının mutluluk düzeyleri Türkiye'de yaşayan toplam birey ve hane halklarının ortalama mutluluk düzeyine göre giderek daha kötü seviyeye gelmekte. Tüm bu sonuçlara baktığımızda ise Aydın'da yaşayan birey ve hane halklarının Türkiye ortalamasına göre daha az kişi başı gelir elde etmekte, sağlıklı yaşam beklentisi daha az, sosyal desteği daha az almakta, kendini daha az güvende hissetmekte, yaşam özgürlüğü daha az ve daha az cömert davranmaktadır.
Bu sonuçlar ise Türkiye'nin en büyük 20'ci ili olan Aydın'a yakışmamakta, Aydın'da yaşayan birey ve hane halkları bunu hak etmemektedir.
Yorumlar