Merhaba değerli Ses gazetesi okurları, bu haftaki yazımda sizlere giderek görülme sıklığı artan kansere karşı koruyucu besinlerden bahsetmek istedim. Kansere yakalanma riskimizi genetik etmenler, radyasyon, hava kirliliği gibi sebepler dışında yetersiz ve dengesiz beslenme de etkilemektedir. Yapılan araştırmalar yeterli ve dengeli beslenmenin %25- 30 oranında kanserden koruduğunu göstermektedir. Peki hangi besinler kansere karşı koruyucudur dediğimiz de bunları sizler için 9 madde de toparladım.
1.BALIK
Balık, içeriğindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde kansere karşı koruyucudur. Aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını da engellemektedir. Sardalye, uskumru, somon, kalkan gibi balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Haftada en az 2 porsiyon ızgara, fırında veya buğulama yöntemiyle pişirilmiş balık tüketmeye özen gösterin.
2.SERT KABUKLU KURUYEMİŞLER
Ceviz, fındık, fıstık, badem, kaju gibi sert kabuklu kuruyemişler içeriklerindeki selenyum, magnezyum ve E vitamini gibi antioksidan vitamin ve mineraller sayesinde kansere karşı koruyucudurlar. Özellikle ceviz omega-3 yağ asidi açısından da zengindir. Kavrulmuş yerine kavrulmamış (çiğ) şekilde tüketilmeleri önerilmektedir.
3.BAHARATLAR
Zencefil, zerdeçal, tarçın, karanfil, kakule, nane, kimyon, kişniş, biberiye, fesleğen, sarımsak gibi baharatlar antioksidan ve anti-inflamatuar (iltihabı önleyici) etkileri sayesinde kansere karşı koruyucudurlar.
4.YEŞİL ÇAY / SİYAH ÇAY
Yeşil çay ve siyah çay içeriğindeki antioksidan özelliğe sahip polifenoller sayesinde kansere karşı koruyucudur. Tüketmenize engel kronik bir rahatsızlığınız yok ise günde 1 - 2 fincan yeşil çay ve 3 - 4 fincan siyah çay tüketebilirsiniz.
5.TAM TAHILLI ÜRÜNLER
Tam buğday, çavdar, kepek ekmekleri, yulaf, bulgur, esmer pirinç ve tam buğdaylı makarna gibi tam tahıllı ürünler içeriklerindeki posa ve antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucudurlar.
6.KURU BAKLAGİLLER
Kuru fasulye, barbunya, soya fasulyesi, nohut, yeşil/kırmızı/sarı mercimek ve börülce gibi kuru baklagiller içeriklerindeki hem fitokimyasallar hem de prebiyotikler sayesinde kansere karşı koruyucudurlar. Bu nedenle haftada 2 - 3 kez kuru baklagil tüketmeye özen gösterin.
7.TURPGİLLER
Brokoli, karnabahar, lahana (kırmızı-beyaz), Brüksel lahanası, karalahana, turp çeşitleri, şalgam gibi kükürtlü sebzeler antioksidan polifenol içerikleri sayesinde kansere karşı koruyucudurlar.
8.YEŞİL - TURUNCU SEBZE VE MEYVELER
Havuç, kayısı, balkabağı, marul, ıspanak, lahana gibi yeşil, turuncu ve sarı renkteki sebze ve meyvelerde bulunan karotenoidler hücre hasarını önleyerek kansere karşı koruma sağlarlar.
9.KIRMIZI MEYVELER
Son olarak da Çilek, böğürtlen, ahududu, dut, üzüm, kiraz, yaban mersini gibi kırmızı meyveler içeriklerindeki flavonoid bileşenler sayesinde kansere karşı koruyucudurlar.
Pazar/market alışverişlerinizi yaparken mutlaka bu besinleri tercih etmeyi ve öğünlerinize eklemeyi unutmayın. Sağlıklı günler dilerim…