Yüce Yaratanımızın biz mümin kullarına ihsan etmiş olduğu mübarek bir geceye, günahların bolca bağışlandığı, hatalar ve kusurlar için bağışlanma dileyenler için affın sağanak sağanak yağdığı yeni bir fırsat gecesine Beraat gecesine kavuşmuş bulunmaktayız. Rabbimize şükrediyoruz. Sevgili Peygamberimize O’nun Ehli Beytine ve Ashabına salat ve selam ediyoruz.
17 Mart Perşembe gününü 18 Mart Cuma gününe bağlayan gece üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının onbeşinci gecesi olan mübarek Berat Kandili’ni idrak edeceğiz. Önemli bir gecedir. Çünkü Berat suçtan, cezadan, borçtan kurtulmak, sahili selamete çıkmak anlamına gelir. Bunun yanında yüce Allah’ın kullarına verdiği kurtuluş fermanıdır. Müminler büyük gayretler göstererek beratlarını sağ ellerine almalıdırlar. Bu gece bunun için bir fırsattır.
Kur’an’da Berat gecesi, Kur’an’ın levhi mahfuzdan dünya semasına indirildiği gece olarak bildirilmiştir. Hz. Ali R.A., R.SAV.den buyurur. Bu gece, yani Şaban’ın 15. Berat gecesi olunca ibadet için kalkınız. Gündüzünde oruç tutunuz. Zira bu gece ulu Allah bütün rahmetiyle yer yüzüne tecelli eder. Güneş doğuncaya kadar devam eder ve şöyle buyurur:
“Yok mu af dileyen, af edeyim. Onları bağışlayayım. Yok mu rızık isteyen, vereyim. Yok mu derdi olup derman isteyen, sıhhat ve afiyet isteyen. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen. Ona istediğini vereyim” der.
“Bu gece af ve rahmet yağmuru güneş doğuncaya kadar devam eder” buyurdular. Bu gece yüce Allah kendisine yönelen, el açan, yalvaran mümin kullarına 5 haslet verir. Yani bu gecenin 5 özelliği vardır.
Birincisi; Bu gece bütün hikmetli işle ilgili görevli meleklere yerine getirmek üzere teslim edilir. Bunlar, Cebrail, Mikail, Azrail A.S.dirler. Levhi mahfuz görevi Cebrail’e, rızık, harp, zelzele, tabiat olayları Mikail’e, ölüm olaylarının listeleri de Azrail A.S.e verilir. O sene içinde zamanı gelince işler icra olunurlar.
Bu gecenin ikinci özelliği; Bu gece yapılan ibadetlerin fazileti pek büyüktür? Bu gece R.SAV. sabaha kadar ulu Allah’a ibadet etmiş ve ümmetinin affını istemiştir.
Bu gecenin üçüncü özelliği; Bu gece koyunlarının çokluğu ile meşhur olan beni Kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri kadar mümini ulu Allah bağışlayacaktır. Tek şart Allah deyip yeter ki yönelsin.
Dördüncü özellik; Bu gece Allah’a şirk koşanlar, insanlara kin ve buğuz, garaz besleyenler, akrabalık bağlarını kesenler, kibir ve benlik içinde olanlar, ana ve babasına asi olanlar, bu hallerinden vazgeçmeyenler bu gecenin rahmetinden yararlanamazlar.
Beşinci özellik ise; R.SAV. şefaat yetkisinin tamamının, yani ümmetinin tamamına şefaat etme yetkisinin verildiği gecedir.
Bu gecenin bir özelliği de kıblenin Kudüsü Şerif’ten Kabe’ye çevrilmesi olayıdır. Eskiden namazlar Kıble olarak Mescid-i Aksa’ya doğru kılınırken, bu geceden sonra Kabe’ye dönülme emri verilmiştir. (Hicri 2. sene 15 Şaban’dır.)
Bu gece mübarektir. Çünkü feyiz ve bereket insanlara gönderilir. Bu gece rahmettir. Çünkü bu gece hayrı isteyenin hayra kavuştuğu gecedir. Bu gece Beraattır. Çünkü günahlar bu gecede affedilmiş ve temizlenmiştir. Bu gece Şefkattir. Çünkü Allah’ın kullarına karşı şefkatiyle bu gece nice insanlar kirden temize çıkacaktır. Bu gece müjdedir. Çünkü Beraat kandili Ramazanın müjdecisidir.
Sevgili Peygamberimizin hadislerinde bu gecenin önemine vurgu yapılmaktadır. İlgili hadisler şöyledir.
“Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!”
“Allâh Teâlâ Şaban’ın 15. gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarının sayısından daha fazla kişiyi bağışlar”
“Allah Teâlâ, Şabanın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asî olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.”[İbn Mace, İkame, 191]
Beraatını almak isteyen Müminler! Hatalı durumlarımızı hemen düzeltelim.
Bu gecede şu kulların arasında isek hemen bu hal ve vaziyeti terk edelim. Dualarımızın makbul olması, günahlarımızın af edilmesi, bu gecenin feyiz ve bereketinden tam olarak istifade etmek için kendimizde bu yaşantı şekillerinden birisi var ise hemen terk etme yolunu benimseyelim. Hata yapılmış olabilir. Aşağıda sayacağımız bir hadise başımızda olabilir. Ama vazgeçersek hatamız silinecek bu gece unutmayalım. Sevgili Peygamberimizin hadislerinde zikrettiği bu insanlar şunlardır.
1-Allah'a şirk koşanlar.
2-Ana-babalarına isyan eden, onlara asi olanlar.
3-Alkollü içecekleri içmeye devam edenler.
4-Büyücülük yapıp gaipten haber verme işiyle meşgul olanlar
5-Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenler
6-Adam öldürüp, yaptığı bu büyük günahtan pişmanlık duymayanlar
7- Gururlu ve kibirli olanlar
8-Akrabalarla ilişkileri kesenler.