Yeni Fikir Dergisi’nde özgünlük ve özgürlük esastır
Dr. Mesut Mezkit
Yeni Fikir Dergisi’nde bilimsel özgünlük ve özgürlük esastır.
Bu başlık ile Allah'a (cc) hamd ederiz ki; Yeni Fikir Dergisi’nin 28. sayısını da çıkardık. Dergideki editör yazımı arz ediyorum.
Yeni Fikir Dergisi, yayın hayatına başladığı 26 Nisan 2009 tarihinden bu yana bilimsel özgünlük ve özgürlüğü esas almıştır. Soğuk dergicilik anlayışını kabul etmeyen bir yayın politikasını amaç edinmiştir. Bu doğrultuda 14 yıldır yayın hayatındadır. 2009 yılından beri basılı; 2012 yılından itibaren de hem basılı hem de e-dergi formatında ilmî faaliyetlerini sürdürmüştür. Zikredilen yayın politikasından taviz vermeden sürekliliğini devam ettirmekte kararlıdır.
Zorluklarla mücadele ederek; yerelden dünyaya açılan bir akademik yayının fikri bir arka planının olması tabiidir. Sadece dergi çıkarmak adına bir eylemde bulunmak bizlerin ve ilk baştan beri bizimle birlikte hareket edenlerin kuru bir kavgası olarak düşünülemez.
Belirli kıstasları barındırmak şartıyla fikrî ve akademik çalışmalara yer veren Yeni Fikir Dergisi tarihteki yerini almıştır. Kurumsallaşmıştır.
Her türlü çalışmaya özgünlük ve özgürlük çerçevesinden bakan bir anlayışa sahip Yeni Fikir Dergisi dâhili ve harici tepkileri dikkate almakla birlikte yönlendirilemez olduğu da bir vakıadır. Aksi bir durum bilimsel ahlaka zıt olduğu gibi fikrî tekâmüle de engeldir.
Yayın politikası gereği dergiye gelen çalışmalar Yeni Fikir Dergisi Yayın Kurulu tarafından ilke temelli bir ön değerlendirmeden geçirilir. Bu aşamada bilimsel ölçülere ve özgünlüğe yeterli görülürse Editör Kurulu’na gönderilir. Artık bu safhadan sonra hakemlik süreci başlamış demektir.
Dolayısıyla hangi çalışma olursa olsun; geçmişte olduğu gibi gelecekte de hem Yayın Kurulu hem de Editör Kurulu’nun onayından geçerek yayınlanma hakkı elde etmiş bir makale, Yeni Fikir Dergisi açısından özgün ve özgür bir çalışmadır.
Özgündür; kabul edilen çalışma, yazarın araştırmaları neticesinde ulaştığı bir neticedir. Bu sebeple Yeni Fikir Dergisi’nden yayınlanma hakkı elde etmiş bir makale, yazarın özgünlüğüne ve fikir hürriyetinde kısıtlamaya gitmeden düşüncesini beyan ettiği çalışma olarak kabul edilir ve dergide yayımlanmaya değer bulunmuş anlamına gelmektedir.
Yayın politikasında da belirtildiği üzere dergimizdeki çalışmalar makul eleştiri hudutları dışında; hiçbir zaman gerçek kişi, tüzel kişi ya da bir ülkenin hedef alınmasına yönelik kasti çalışmalara yer vermez. Bu durum ilmî bir bakışa; bilimsel özgün ve özgürlüğe aykırıdır.
Bu sayımızda da katkı veren değerli yazarlarımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. 29. sayımızda buluşmak ümidiyle…
Yorumlar
Trend Haberler
Karacasu'da feci kaza: 2’si ağır 3 çocuk yaralı
Beyaz Eşya Firması İflas Etti! Çok Sayıda Müşteri Mağdur Oldu
Yarın başlıyor! ATM'ye kartını takan bu yazıyla karşılaşacak
Aydın'da o pazarın adresi değişti
Dualar Karacasu'da yaralanan çocuklar için
Didim'in o mahallesi 7/24 izlenecek