Konut piyasasında yaşanan arz sıkıntısının, 2025 yılında fiyatları daha da yükseltebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle "erişilebilir konut" üretiminin hızlandırılması gerektiğini vurguluyor. 2023'ün ikinci yarısında başlatılan kampanya ve indirimlerle artan konut satışları, arzı zor durumda bıraktı.

Sektör Dalgalanacak! Dünya Devi Kağıt Şirketi İflas Etti Sektör Dalgalanacak! Dünya Devi Kağıt Şirketi İflas Etti

Artan Talep, Satılık Konut Stoklarını Eritiyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com’un ekim ayı raporuna göre; satılık konut ilan sayıları azalmaya başladı. Ülke genelinde arz, eylül ayında yüzde 5.1 düşerken İstanbul, Ankara ve İzmir'de de benzer bir düşüş yaşandı. Bu eğilim, konut stoğunun giderek azaldığını gösteriyor.

Konut Üretiminde Düşüş Arz Açığını Derinleştiriyor

TÜİK verilerine göre, 2023'ün ikinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 22,7, daire sayısı yüzde 28,9 azaldı. Bu rakamlar, pandemiden bu yana en düşük ikinci çeyrek verileri arasında. Uzmanlar, Türkiye’de yıllık 800-850 bin yeni konut ihtiyacı varken, ruhsat sayılarının bunu karşılayacak seviyede olmadığını belirtiyor.

2025’te Fiyatlar Artabilir: Erişilebilir Konut İhtiyacı Artıyor

Uzmanlar, üretimdeki yetersizlik ve ikinci el stokların da azalması nedeniyle fiyatların 2025’te daha fazla artabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Artan arsa maliyetleri ve düşen üretim nedeniyle, kamu-özel sektör işbirliği ile erişilebilir konut üretiminin teşvik edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu öneriler, sosyal kiralık konut projeleri ve kentsel dönüşümde de önem kazanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ