Efeler ilçesi Kemer Mahallesi yakınlarında bulunan, tarihi Milattan Önce 334 yılına kadar dayanan Tralleis antik kenti Argoslular ve Tralleis’liler tarafından kurulduğu biliniyor. Menderes Havzasının verimli toprakları üzerine kurulmuş olan bu kent M.Ö.334’te İskender tarafından alınmasından sonra Hellenistik Krallıklar arasında sık sık el değiştirdiği için pek çok medeniyete ait kıymetli eserlerin bulunduğu antik kentler arasında yer alıyor. Roma dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora, ve stadyumun bulunduğu Tralles Antik kenti ilk çağda ürettiği deriler ve kırmızı renkli çanak çömlek, Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustasını ve Ayasofya’ın mimarlarından Anthemios’u da yetiştiren kent olarak da biliniyor.

Kazi Calismalari Aduye Gecen Tralleis Antik Kentinde Ilk Kazma Vuruldu 484952 A92D44Da6606F6Fbb78Aaa3Eb57Bbd41

TRALLEİS KAZILARINI ADÜ YÜRÜTECEK

Tralleis Antik Kenti’nde ilk kazı çalışmaları 1996 yılında başlarken Atatürk Üniversitesi gözetiminde devam eden kazı çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Mayıs 2024 tarihli kararıyla Adnan Menderes Üniversitesi’ne verildi. Tralleis’te 2024 yılından itibaren ADÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında yürütülecek kazı çalışmaları ilk kazmanın vurulmasıyla başladı. Kazı alanında düzenlenen programa Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş ve Ömer Özmen, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. TralleisAntik Kent'te yapılan incelemelerin ardından protokolde bulunanlar hep birlikte kazma ve küreklerle kazı çalışmasını başlattı. Tarihi milattan önce M.Ö. 334 yıllara dayanan Tralleis Antik Kenti gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılacak.

Kazi Calismalari Aduye Gecen Tralleis Antik Kentinde Ilk Kazma Vuruldu 484952 750E6A06C5Ba33B467E4F07F3A07B272

KAZI ÇALIŞMALARINA HIZ VERİLECEK


Kazı başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, Tralleis’te 28 yıldır devam eden kazı çalışmalarının ADÜ gözetiminde sürdürüleceğini belirterek, “1996’dan günümüze kadar devam eden 28 yıllık kazı sürecinde 2024 yılından itibaren Tralleis Antik Kenti kazı çalışmaları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Mayıs 2024 tarihli kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü adına tarafıma kazı başkanlığı verilmiştir. İlk olarak 2002’de lisans öğrencisi olarak katıldığın Tralleis kazılarına kazı başkanı olarak akademik kariyerime devam etmek benim için büyük bir gurur kaynağıdır. ADÜ’nün Tralleis kazılarını üstlenmesi benim ve üniversitem için büyük bir başarıdır. Kazı başkanlığım boyunca Tralleis antik kentinin kültür turizmine kazandırılmasıyla ilgili çalışmalara hız vereceğiz” dedi.

Kazi Calismalari Aduye Gecen Tralleis Antik Kentinde Ilk Kazma Vuruldu 484952 28736053C7A99Dd2152A34E225A4Ae26

GECE MÜZECİLİĞİ PROJESİ

Tralleis’te yapılacak kazı çalışmalarına ilişkin bilgi veren Çekilmez, “Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy tarafından sunulan ve büyük beğeni toplayan ören yerlerinin gece müzeciliği projesini Tralleis antik kentinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Aydın Kültür Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu kararıyla Tralleis Ören Yeri’nin revize çevre düzenleme projesi kabul edilmiştir. En yakın zamanda bu projenin uygulamasına geçeceğiz. En büyük amacımız antik kenti bir an önce ziyaretçilerle buluşturmaktır” dedi.

Kazi Calismalari Aduye Gecen Tralleis Antik Kentinde Ilk Kazma Vuruldu 484952 84B3Df3D2Ed9917Cd0D7945394266Fe6

El emeği ürünler Kuşadalılar'la buluştu El emeği ürünler Kuşadalılar'la buluştu

“AYDIN İÇİN EŞSİZ MİRAS”

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent is e Tralleis antik kenti kazılarını başlatmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, Bu tarihi an bizler için sadece bir başlangıç değil, aynı zamanda geleveği yönelik umutlarımızın ve hedeflerimizin simgesidir. Tralleis antik kenti yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve kültürel zenginlikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır. Bu eşsiz mirası gün ışığına çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu önemli çalışmanın hem bilim dünyasına hem ülkemizin kültürel zenginliğine katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: KAZIM YÖRÜKCE