Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertuğrul Yamen, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerini, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Yönetmeliği ile ilgili bilgilendirdi.
Aydın’a bir imar yönetmeliği kazandırmak için Büyükşehir Belediye Meclisi ve İmar Komisyonu ile birlikte 2018 yılından beri çalışmalar yürüttüklerini anlatan Yamen, “1 Eylül tarihinde de bu çalışmalar, sonuçlandı. Bu arada Çevre Şehircilik Bakanlığı’na defalarca yönetmelik taslağı gitti, geldi.

Cercioglundan Yumusak Kat Uyarisi 502521 13045Acf49F1D7Bf50Ea6Abf3C2902D0

Onların talepleri doğrultusunda çeşitli düzeltmeler yapıldı ve meclis kararlarına bağlandı. 1 Eylül tarihinde de Resmi Gazete’de yayımlanarak Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği, Aydın il sınırlarının tümünde yürürlüğe girmiş oldu. Daha önce ilçe belediyelerimizin imar müdürlükleriyle STK’larla çeşitli paydaşlarla birçok kere toplantı yapıp, onların görüş ve önerilerini, katkılarını aldık” dedi.

Cercioglundan Yumusak Kat Uyarisi 502521 6F833076Ef33Aa8C5546Bac42E2Bca64

Yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili yine aynı paydaşlarla çeşitli toplantılar düzenleyerek, onların sorularını alacaklarını ve uygulamada tereddüde düşülen hallerle ilgili değerlendirmeler yapacaklarını dile getiren Yamen, yönetmelikle ilgili ilçe belediyelerinin imar müdürlüklerinde, müdür ve teknik personellere yönelik bilgilendirici toplantı yapmayı planladıklarını ifade etti.
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ramazan Subaşı da, “Konut olan alanlarda bir sıkıntı yok da iş yeri olup da konut olarak devam eden alanlarda çok büyük sıkıntı var. Dört metre dükkan yapan kişi, üzerine bir dört metre konut yüksekliği yapacak. Buna nasıl bir çözüm bulunacak?” diye sordu.

Cercioglundan Yumusak Kat Uyarisi 502521 0Baf9Bd8259228361B011C21D25649D0
Soruya cevap veren Yamen, konut artı imar planlı yerlerde şüphesiz yeni yönetmeliğin uygulanacağını dile getirdi. Yönetmelikte bu konuya ilişkin düzenlemenin, geçen yıl şubat ayında yaşanan deprem felaketinden sonra ‘yumak kat’, ‘zayıf kat’ meselesi ile ilgili çeşitli meslek odaları ve konunun uzmanları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Yamen, yumuşak kat çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Yamen, büyük deprem felaketlerinde giriş katında ticaret olan ve kat yüksekliği belli bir standartta olmayan yapıların genellikle büyük hasar aldığını ifade etti. Yamen, mevcutta ruhsat aşamasında olan yapılarla ilgili ise bakanlığın bir görüş vermesi gerektiğini dile getirdi.

Cercioglundan Yumusak Kat Uyarisi 502521 C8D259C68E5Be50De5Cfc4A060866Eeb

Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptıkları toplantılarda ve deprem bölgesine baktıklarında çökmelerin yüzde 90’ının yumuşak katlı binalarda gerçekleştiğini kaydeden Başkan Çerçioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle Mimar Sinan Mahallesi’nde yumuşak kat dediğimiz birinci katlarda biz istedik. Bununla ilgili meclisten de karar çıkarmıştık, mutlaka yan taraflarının örülmesini, perde betonlarının yapılmasını söylemiştik. Bu konuda da yazılar gitti. Fakat herhâlde yapan hiç olmadı. Yüzde 1’i falan yaptı. Geçen gün ben Mimar Sinan’daydım. Yapan yok yani. Dolaştım, bir daha aklıma geldi. Tekrar yazıları çıkaralım.” Çerçioğlu, yönetmelikte emeği geçen herkese de teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
 

Muhabir: EMRAH DİNÇER