1 nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair 60 no.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 18 Nisan 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü girmiştir.
Söz konusu kararname ile 21 maddede değişikliğe gidilerek Mükellef Hakları Kurulu kurulmuş, Hazine ve Maliye Bakanlığı idari yapısında, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı idari yapısında, Gelir İdaresi Başkanlığı idari yapısında yapılan değişiklikler ile gelir politikasının belirlenmesi konusunda Bakanlığın ve birimlerinin görev ve yetkileri yeniden tanımlanmıştır.
18.04.2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 17.04.2020 tarih ve 7186 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı idari yapılanmasında bazı değişiklikler yapılmıştır. Kararname ile yapılan düzenlemelere göre;
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen 238/A maddesiyle Mükellef Hakları Kurulu kurulmuştur.
Mükellef Hakları Kurulu, mükellef haklarının korunmasına yönelik temel ilke ve kuralları belirlemek, bu ilke ve kuralların benimsenmesi ve uygulanmasını sağlamak, mükellef haklarına yönelik başvuruları değerlendirmek ve Bakanlığa önerilerde bulunmak üzere kurulmuştur.
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 219. maddesinde yapılan değişiklikle, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Risk Analizi Genel Müdürlüğü kurulmuştur.
Yapılan düzenlemeye göre, Risk Analizi Genel Müdürlüğün görev ve yetkileri özetle;
Vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetleri araştırmak, bunların önl enmesine yönelik risk analiz ve değerlendirme yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyonu sağlamak, Risk analizi ve değerlendirme çalışmaları yapmak, Risk analizi ve değerlendirme çalışmalarına ait sonuçları raporlara bağlayarak gerekli önlemlerin alınması yönünde çalışmalar yapmak.
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 217. maddesinde yapılan değişiklikle, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev ve yetkilerinde de değişikliğe gidilmiştir.
Gelir Politikasının Belirlenmesi yönünde yapılan düzenlemeyle;
Bakanlığın “gelir düzenlemelerine ilişkin çalışmalar yapma” görev ve yetkisi, “Devlet gelirleri politikasının plan, program, genel ekonomik politika ve stratejiler çerçevesinde oluşturulmasına ilişkin çalışmaların koordinasyonunu sağlamak, uygulamayı izlemek” olarak değiştirilmiştir.
Ayrıca her türlü gelir işlemlerine ait mevzuatı hazırlama görev ve yetkisi kaldırılmış, Bakanlığın görev ve yetkilerine, vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetleri tespit etmek ve bunları önlemek amacıyla risk analizi yapmak görev ve yetkisi eklenmiştir.
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 228. maddesinde yapılan değişiklikle, Vergi Denetim Kurulu’nun yapısında da bazı değişiklikler yapılmıştır.
Yapılan değişiklik neticesinde grup başkanlıkları kaldırılarak, daire başkanlıklarının kurulması öngörülmektedir.
Denetim Daire Başkanlığı, Vergi Kaçakçılığı Denetim Daire Başkanlığı, Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı ve Sektörel Denetim Daire Başkanlığı yeni kurulacak daire başkanlıkları olarak sayılmıştır.
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 228. maddesinde yapılan değişiklikle, Vergi Denetim Kurulu bünyesinde Danışma Komisyonu kurulabilmesi imkanı getirilmiştir.
Danışma Komisyonu, vergi inceleme görevlerinin yürütülmesinde uygulama birliğini sağlamak ve mevzuat hükümlerinin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkan tereddütlü hususları gidermek amacı çerçevesinde görev yapacaktır.
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 137. maddesinde yapılan değişikliklerle, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görevlerinde de bazı değişiklikler yapılmıştır.
Devlet gelirleri politikasını uygulama görevi, Devlet gelirleri politikasının plan, program, genel ekonomik politika ve stratejiler çerçevesinde oluşturulmasına ilişkin çalışmalar yapmak ve Devlet gelirlerinin maliye politikalarıyla uyumlu şekilde tatbikini sağlamak olarak yeniden tanımlanmış,
Devlet gelirleri politikasıyla ilgili mevzuat çalışmalarına katılma görevi, Devlet gelirlerine ilişkin mevzuatı hazırlamak ve gerekli koordinasyonu sağlamak, Devlet gelirlerine etkisi olan mevzuatı Devlet gelirleri, vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek olarak yeniden belirlenmiş,
Mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler alma görevi, mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı çalışmaları yapmak ve gerekli tedbirleri almak olarak yeniden düzenlenmiş,
Gelir İdaresi Başkanlığı’na, uluslararası vergi ilişkileri ile ikili ve çok taraflı anlaşmalara ilişkin çalışmaları, gerekli koordinasyonu sağlayarak yürütme görevi verilmiştir.
Ali Rıza EFE
Bağımsız Denetçi-Mali Müşavir
Trend Haberler
Aydın’a yılın ilk karı yağdı
Aydın'da acı ölüm: Hız tutkusu sonu oldu
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi