Hayvan sevgisi emek ister
Barış Kasaboğlu
Sevgili okurlar artık haftada bir sizlerle hayvan sevgisi, vazgeçilmez çok eski bir ortaklığı paylaştığımız evcil hayvanlar ile birlikte yaşarken; neleri yapmalı, neleri yapmamalı gibi birçok konuda sahip olduğum tecrübeler ile sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
Neden hayvan besleriz?
İnsanlık tarihinin çok başlarından beri hayvanlar ile iletişim içerisinde olduk. Onlara sahip olduk! Ya da öyle sandık, öyle sanmış da olabiliriz , çünkü ilk evcilleşsen hayvan olan kurtlar yani en sadık dost dediğimiz köpeklerin ataları evcilleşmeyi , bizler ile birlikte yaşamayı kendileri tercih etmişlerdir. Tabi ki başta bir çıkar ilişkisiydi bu yakınlaşma. İnsan avlanıyor, besleniyor ve geride kurtların da tüketebileceği yiyecek artıkları bırakıyordu. Bunu fark eden kurtlar insanları takip etmeye zamanla onlara daha fazla yakınlaşarak insan ırkının varlığına ihtiyaç duymaya başladı!
Zaman içerisinde insanlar avlanırken etraflarında olan kurtlar avcılık içgüdüsüyle insanların kovaladığı avların peşine takılıp onları yakalamaya, insanlar ise kurtların yakaladığı avları onların elinden almaya alıştı.
Zaman içerisinde bir ortaklık oluştu kendiliğinden. İşte böyle başladı farklı türler ile olan birlikteliklerimiz.
İnsan farklı ihtiyaçları için farklı hayvanlardan faydalanabilme kabiliyetini geliştirdikçe, bizlerle birlikte yaşayan hayvan çeşitliliği arttı. Kimisini biz evcilleşirdik kendi ihtiyaçlarımız için, kimisi kendisi tercih etti insan türü ile dost olmayı.
Ama soru şu; ilkel çağları çok geride bırakmış olan insan çiftçi değilse, kırsalda yaşamıyorsa, her ihtiyacını alım gücüyle karşılayabilen şehir insanı neden hayvan sahibi olmaya ihtiyaç duyar? Birçok insan hayvanların bize ihtiyacı olduğunu ve bu sebeple onlara yardımcı olmak için hayvanları beslediğini sanır! Halbuki hayvanları kendimize tutsak eden bizken, hayvanlar bizden daha yüksek fiziksel, yetenek ve dayanma gücü ile donatılmıştır. Örneğin biz beslemezsek açlıktan öleceğini sandığımız kediler, tabiattaki en yetenekli avcılar olup pek tabi şehir hayatında dahi karnını doyurabilecek donanıma sahiptir.
Et, süt, avcılık, korunma ihtiyacı dışında beslediğimiz hayvanlar, yani evcil hayvanlarımız bize ihtiyaç duyduğu için değil, bizim onlara ihtiyacımız olduğundan besliyoruz. Çünkü tanrısal sahip olma egomuzu, koşulsuz sevilme, sonsuz sadakat ihtiyacımızı besliyorlar. İnsanlar birbirinden uzaklaştıkça, hayvanlara daha çok yaklaşıyor.
Yukarıda da bahsettiğim gibi hayvanlar hakkında merak ettiğiniz her konu da bundan sonra her hafta bir araya geleceğiz. Merak ettiğiniz her konuyu sorabilirsiniz, sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
Yorumlar