Hayvan Sevgisi
Barış Kasaboğlu
İlk yazılarımızdan sonra, diyelim ki kendimize evcil bir dost olarak köpek sahibi olmaya karar verdik. Verdik vermesine lakin öncelikle yaşam alanımız, köpeğimize ayırabileceğimiz zamanı göz önünde bulundurarak doğru ırkı seçmemiz gerekiyor. Apartman dairesinde yaşayan bir insanın bir Kangal sahibi olmayı düşünmesi, göbekli bir insanın çok dar bir t-shirt'un içinde rahat etmeyi umması gibi bir şey olurdu. Eninde sonunda o t-shirt yırtılır.
Her köpek ırkının farklı ebat, enerji tüketimi ihtiyacı ve farklı karakteri vardır. Doğru ırkı tercih edebilmek için öncelikle mutlaka bir uzmandan yardım alınız.
Irkı seçtiniz, ya da melez bir dost sahiplenmeye karar verdiniz. Yani evinize yeni bir üye geliyor. Nasıl ki evimize yatılı bir misafir gelmeden onu nerede yatıracağımızı çarşafını yorganını hazır ediyor isek, eve gelecek köpeğinde ihtiyaçlarını o evimize gelmeden hazırlamalıyız. Birçok insan kendi terbiyesi ile büyütme isteği ve geldiği aileyi kabullenme duygusunun daha güçlü olacağını düşündüğü için yavru köpek sahibi olmak ister. Evimize gelecek olan yavru aşı periyotu bitene dek bulaşıcı hastalıklardan korunması için dışarıda gezdirilemez. Diğer köpekler ile temasa giremez. Bu şu demek öncelikle bu küçük dost için evimizde tuvalet olarak kullanacağı bir alan oluşturmak zorundayız. Ben bir pet-shop sahibiyim sizlere tavsiyem olur olmaz şeylere gereksiz harcamalar yapmamanız.
Eski gazeteler yada her yerden bulabileceğiniz hasta bezi ile çok kolay bir tuvalet alanı oluşturmanız mümkün. Bu alanı köpek eve gelmeden mutlaka oluşturun. Çünkü köpek yeni bir ortamda tuvaletmiş gibi ilk nereye yapar ise içgüdüsel olarak her defasında ayni yere gitmek isteyecektir.
İkinci olarak küçük misafiriniz gelmeden onu besleyeceğimiz yiyecekler ile ilgili küçük de olsa bazı hazırlıklar yapmakta fayda var. Genelde yapılan hata şudur; küçük her canlının süt ile beslenmesi gerektiğine inanırız. Ancak yeterli anne sütü almış bir yavrunun 45 günlük olduktan sonra özellikle inek sütüne ihtiyacı yoktur. Hatta ona zarar vermesi ihtimaldir. Yavrular 6. aylarına kadar günde 3 defa beslenirler. Tüketebilecekleri uygun besinler yavru eve gelmeden temin edilmelidir. Hazır köpek maması yavruya uygun en pratik olanıdır. Pek tabi kendiniz uygun besinleri evde de hazırlayabilirsiniz.
Üçüncü olarak yavrunun rahat besleneceği yemek ve su kapları da yavru gelmeden temin edilmeli ve yavru için uyuyabilecekleri yatak veya kulübe olmalıdır. Köpekler sahiplenici canlılardır. Kendilerine ait kulübe ya da yatakları olması onları daha güvende ve rahat hissettirir. Sahip olduğu kurt içgüdüseli ile küçük in tarzı yerler ufak yavruların doğal barınma alanlarıdır.
Yavrular yemek yiyip su içtikten hemen sonra tuvalet ihtiyacı görürler. Bu sebepten onlar için önceden oluşturduğunuz tuvalet alanına beslenmeden hemen sonra yavruyu bırakıp ihtiyacını karşılayana kadar beklemeli, tuvaletini o alana yaptıktan sonra da onu övücü güzel sözler ile o alandan çıkarmalıyız. Sözlerin anlamını bilmeyen yavru pek tabi sesinizin tonundan memnuniyet hissini anlayacaktır.
Daha sonraki yazılarımızda temel olarak eğitime değineceğim. Şimdi yavru eve geldi önceden belirlediğiniz veteriner hekime mutlaka muayene ye götürülmeli ve aşı periyoduna başlanmalıdır. Anne sütünden ayrılan yavru hastalıklara karşı savunmasız kalır ve maalesef günümüzde çok yaygın ölümcül olan köpek hastalıklarına yakalanır.
Bu haftalık bu kadar merak ettiğiniz sorular için bana yazabilirsiniz, şimdilik hoşça kalın sevgili hayvan dostları.
Yorumlar