Yeni tip korona virüsün ekonomiye ve vatandaşlara etkisini bertaraf etmek için açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi, işverenden esnafa, çalışandan emekliye kadar pek çok kesim için yeni önlemler içermektedir.
Korona virüs salgını nedeniyle hemen hemen her gün hükümet yeni ekonomik tedbirler alınmaya devam etmekte, özellikle sosyal yaşam dengesinin bozulmaması için yeni yeni uygulamalar yürürlüğe girmektedir. İşsizliğin artmaması, istihdamın korunması için kısa çalışma ödeneği, ekonomik daralma yaşayan sektörlere kredi imkânı, ihtiyaç sahibi vatandaşlara Bin TL’lik ek yardım. En düşük emekli maaşın Bin 500 TL yükseltilmesi yanında tüm ülke genelinde Vefa Destek Hattıyla başta gıda yardımı olmak üzere onlarcası vatandaşa sunulmaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Bankacılık, Çalışan, Emekli, Vergi ve diğer ödemeler konusunda tüm kesimlere kalkan olmaktadır. Açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketiyle,
Çalışan ve emekliğe;
Asgari ücret desteği sürdürülerek destek, işletme büyüklüğüne bakılmadan 75 lira olarak 12 ay süresince uygulanacaktır. Bu destekten yaklaşık 7,8 milyon kişinin faydalanması beklenmektedir. İşsizliğin önlenmesi istikrarın korunması için kısa çalışma ödeneğini uygulamaya konmuştur. Faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışanlara 3 ay maaş desteği verilecektir. İstihdamdaki sürekliliği temin amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkarıldı.
Ücretli öğretmenler ve usta öğreticilere ek ders ücreti ödenmektedir.
Emekli aylığı Bin 500 liranın altındaki yaklaşık 650 bin emeklinin aylığı yükseltildi. Ayrıca emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyelerinin ödenmesi daha erken bir tarihe alınarak ödemeler yapılmakta ve Kamu bankaları emeklilerin maaş ödemelerini isterlerse evlerinde yapıyor.
İhtiyaç sahibi 2 milyon üzerindeki haneye Bin lira nakdi yardım yapılarak 2 milyar liralık paket devreye alındı.
Sağlık çalışanlarının ve üniversite hastanelerinin çalışanlarının performans ödemeleri 3 ay üst limitten yapılacak. 32 bin sağlık personeli alımı için kadro tahsis edildi.
Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alınacaktır.
Vergi ve diğer ödemeler;
2 milyondan fazla vergi mükellefinin muhtasar, KDV ve SGK prim ödemeleri 6 ay ertelenerek yaklaşık 53,6 milyar liralık tahsilat ertelenmiş oldu.
Mücbir sebep halinden yararlanan mükelleflere ek olarak gelir vergisi mükellefi 1,9 milyon kişi daha mücbir sebep hali kapsamına alındı. 65 yaşın üzerinde ve kronik rahatsızlığı olan mükelleflerin beyanname ve ödemeleri ertelendi.
Konaklama vergisinin başlangıcı, Ocak 2021'e ötelendi. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerinde Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay ertelemeye gidildi.
Belediye kesintileri 3 ay ertelenerek, 3 milyar liralık kaynak sağlandı. İl özel idarelerinin, belediyelerin ve bağlı kuruluşların tasarrufundaki taşınmazların kira ödemesinde esneklik sağlandı.
Bankacılık;
Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.
Kamu bankaları, aylık 5 bin liranın altında geliri olan tüm vatandaşlar için temel ihtiyaç desteği paketini devreye alarak ihtiyaç sahiplerin kullanımına sunuldu.
Covid-19’dan etkilenen tüm firmalara, çalışan sayısında azaltma yapmama koşuluyla "İşe Devam Kredi Desteği" verilecek.
Halkbank tarafından esnaf için "İşletme ve Finans Desteği" ile "Paraf Esnaf Kart Desteği" paketleri hayata geçirildi. Halkbank, kredi faizlerini erteleyerek esnaf ve sanatkârların yaklaşık 90 milyon liralık faiz yükünü hafifletti.
İşlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkârların Halkbank'a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay faizsiz olarak ertelendi.
BDDK kararıyla kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren kredilerin takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün olan bekleme süresi 180 güne çıkarıldı, takip aktarım süresi uzatıldı.
İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verildi.
Merkez Bankası ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetleri desteklemek amacıyla tedbirler aldı. Kredi Garanti Fonu limiti 2 katına çıkarıldı.
İnşaat sektöründe, 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80'den yüzde 90'a çıkarılırken, asgari peşinatı yüzde 10'a düşürüldü.
Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüte düşen firmaların kredi siciline "mücbir sebep" notu düşülmesi sağlandı. KOBİ'lere yönelik devlet destekli alacak sigortası 25 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarıldı.
Birden çok sektörü ilgilendiren pakette, banka işlemlerinden, emeklilere, çalışanlara, sağlık personelinden, inşaat sektörüne, ihracatçıya, teknokent firmalarına kadar toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren destekler yer almakta. Paket ile istihdamda yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi ve virüs salgınının yaratabileceği ekonomik tahribatın en düşük seviyede kalması ve sosyal yaşam dengesinin bozulmaması hedeflenmektedir.