Bakın Burası Çok İç Karartıcı!
Ahmet Gündüz
Doların ateşinin düşmediği, ülke ekonomisinin seçim sonrası dalgalanması, sebze-meyvede yaşanan kriz ve vergi sisteminin güncellenmesiyle yine ortaya anlamadığımız bir sürü olgu çıktı. Bireysel emeklilikle ne yapacağız, kıdem tazminatlarımız ne olacak, bundan sonra bir daha hiç soğan yiyecek miyiz? soruları kafamızı kurcalarken sizler için bir içerik hazırladım!
Vergi farkındalığını ve bazı ironik gerçekleri geniş kitlelere ulaştırmayı isteyenler olarak , ülkemizdeki demokrasi ve vergi bilincine de katkıda bulunmayı hedefliyoruz. “Bir ülkede vergi bilinci ne kadar yüksek ise hak arama bilinci de o kadar yüksek olur.”
Tilkiye “slogan at” demişler. O da “Kahrolsun kümesler, yaşasın tavukların özgürlüğü” demiş!
İşsizlik maaşından bile Damga Vergisi kesilen bir sistemde yapılacak ilk reform vergi yükü altında ezilen emekçilerin yükünü hafifletmek olmalıdır. Aksi takdirde yapılacak hiçbir uygulama reform olmayacaktır! Sayın Bakan zorunlu BES tam zorunlu olacak ve çıkış mümkün olmayacak dedi. Hatırlatayım tasarruf teşvik fonunu da aynı iktidar kaldırmıştı. Ayrıca vatandaşın vergilendirilmiş kazancını nasıl tasarruf edeceğine ancak kendisi karar verebilir. Siz en fazla teşvik edersiniz!
Olması gereken; Sınırsızca kazanıp sorumsuzca harcayanlar ile sınırlı kazanıp zorunlu ihtiyaçlarına harcayanlar arasındaki açık olan makasın bir nebze de olsa kapatılmasıdır! Aksi halde, yapılacakların reform olması mümkün bulunmamaktadır! Bakan Albayrak geçenlerde yeni bir paket açıkladı ,
Ben size paketi özetleyeyim; Yüksek gelirli gruplardan çok vergi alacağız ve dolaylı vergileri azaltacağız dedi peşinden kademeli olarak kurumlar vergisini düşüreceğiz dedi ve özet bitti! Sigaraya gelen zam ile birlikte satış fiyatı 15 lira olan bir sigaranın içerisindeki vergi tutarı ortalama 12,40 lira olmuştur. Böylece bir paketteki 20 dal sigaranın yaklaşık 17 dalı vergilerden oluşmaktadır. Üreticilerin yaptığı bu 2 liralık zammın 1,65 lirası bütçeye gelir olacaktır. Kimse bu ülkenin yolunu, köprüsünü, hastanesini, okulunu cebindeki para ile yapmadı, her şey 80 milyonun vergileri ile yapıldı, yapılıyor.
Her vatandaşın hakkı var ülkenin her karış toprağında. Artık şu, “ben yaptım oldu” egolarımızdan sıyrılalım lütfen! Siz; Geliri gerçekten adil dağıtmak istiyorsanız, vergiyi adil toplamalısınız! Ülkemizde aktif mobil hat kullanıcısı yaklaşık 79 milyondur. Aylık telsiz kullanım bedeli 2,32 liradır. BTK sadece telsiz kullanım bedelinden Ayda 183 milyon lira, Yılda 2,2 milyar lira gelir elde etmektedir. Bunun büyük bölümü de hazineye aktarılmaktadır. Bir nevi dolaylı vergidir! 2018 yılında; Dakikada 1 milyon 2 yüzbin lira, Saatte 72 milyon lira, Günde 1.7 milyar lira, Ayda 51,8 milyar lira, Yılda 621,3 milyar lira vergi ödedik. 2019 yılında; Vekil öldüğünde 14 bin 880 lira Emekli vekil öldüğünde 7 bin 440 lira, Devlet memuru öldüğünde 2 bin 480 lira, SGK'lı işçi öldüğünde 715 lira yakınlarına cenaze yardımı ödenir. Yaşarken adaletsiz, ölürken adaletsiz! 25 kuruşluk poşete gösterdiğimiz hassasiyeti, bir yılda ödediğimiz 536 milyar lira verginin nerelere harcandığı konusunda da gösterebilseydik keşke... Son 50 yılda “vergi yükü” artış oranı; OECD ülkeleri ortalaması yüzde 38 Türkiye yüzde 140 Yük artmış ama yükün altındakiler hep aynı kalmış.
Bir ülkede vergi bilinci ne kadar yüksek olursa hak arama bilinci de o kadar yüksek olur. Bu nedenle, gerçekten sübjektif yaklaşmak istiyorsanız “vergi” alanını bu kadar boş bırakmamalısınız! Konu; emekliliğin yaşı olunca Avrupalı, maaşı olunca Afrikalıyız!
Sayın Bakanım vergi zaten tabanda! Artık vergiyi tavana, geliri tabana yayma aşamasına geçsek mi diyorum?
Yorumlar